Červená řepa recept je velmi vděčnou záležitostí. Jedná se totiž o velmi levnou a dobře zpracovatelnou surovinu.
Červená řepa recept je výborná marinovaná v salátech, barevně osvěží husté zimní polévky a skvěle se hodí i na sladké pečení.
Suroviny:
- olivový olej
- hladká mouky, na poprášení
- 300 g kvalitní hořké čokolády (70 % kakaové sušiny)
- 250 g syrové červené řepy
- 4 velká vejce z volného chovu
- 150 g zlatého cukru krupice
- 120 g mletých mandlí
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce kvalitního kakaového prášku
- jogurt k podávání
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C/.
Dno a boky 20cm dortové formy lehce vymažte olivovým olejem. Nůžkami vystřihněte kruh z pečícího papíru, zhruba stejně velký jako dno formy, a vyložte jím dno. Strany formy lehce poprašte moukou a poklepáním na formu ji zbavte přebytečné mouky.
Rozlámejte 200 g čokolády na malé kousky a přidejte ji do žáruvzdorné misky.
Misku postavte na rendlík s vroucí vodou na mírném ohni, dbejte na to, aby se dno misky nedotýkalo vody, a nechte ji za občasného míchání rozpustit.
Jakmile se rozpustí, opatrně jej pomocí kuchyňských rukavic sejměte z ohně a dejte stranou – při zvedání misky si dejte pozor na páru.
Pomocí škrabky oloupejte červenou řepu (možná byste si na to měli vzít rukavice) a poté ji rozčtvrťte na prkénku.
Červenou řepu protlačte přes nástavec na hrubé strouhání kuchyňského robotu a poté ji vyklopte do velké mísy.
Oddělte vejce, bílky vložte do velké čisté mísy a žloutky přidejte k řepě, poté si umyjte ruce.
Do řepy vmíchejte cukr, mandle, prášek do pečiva, kakaový prášek a rozpuštěnou čokoládu a dobře promíchejte.
Pomocí elektrického ručního šlehače šlehejte bílky tak dlouho, dokud nezískáte tuhé špičky.
Pomocí stěrky vmíchejte čtvrtinu bílků do směsi s červenou řepou, aby se uvolnily, a jakmile se spojí, vmíchejte zbytek, ale snažte se nemíchat příliš.
Směs přidejte do připravené dortové formy a stěrkou ji rovnoměrně rozetřete. Pečte v horké troubě asi 50 minut, nebo dokud není koláč vykynutý a upečený.
Zda je korpus hotový zkontrolujeme tak, že do středu bábovky zapíchneme špejli, po 5 vteřinách ji vyjmeme, a pokud vyjde čistá, je hotovo. Pokud se mírně lepí, potřebuje ještě trochu času.
Nechte koláč mírně vychladnout, pak ho opatrně vyklopte na mřížku, aby zcela vychladl.
Až budete chtít koláč podávat, rozpusťte zbývající čokoládu (stejným způsobem jako výše) a každý kousek podávejte s jogurtem a trochou rozpuštěné čokolády.
Tipy
Chuťově je červená řepa sladká, a proto se do koláčů hodí, i když je to zelenina. Pokud chcete, můžete ji nastrouhat ručně na struhadle, záleží na tom, kolik máte času.
Klíčem k úspěchu je přesné odměření ingrediencí, takže přesná váha je velmi důležitou součástí vybavení. Než začnete, ujistěte se, že je váha nastavena na nulu.