Mám pro vás klasický Crème Brûlée recept s hedvábným, hladkým a bohatým krémem s tenkou vrstvou křupavého karamelu.
Crème Brûlée recept. Tohle je ztělesněná francouzská elegance v dezertu – elegantní, ale nekomplikovaný, a tak snadný! Stačí jen 4 jednoduché ingredience: smetana, žloutky, cukr a vanilka. Je to vynikající dezert na elegantní večeři, ale zároveň dostatečně jednoduchý na to, abyste ho mohli připravit na hned dneska.
A ne, k přípravě karamelové krusty nepotřebujete ani hořák!
Nikdy nezapomenu, když jsem poprvé dělal Crème Brûlée, protože mě ohromilo, jak je to snadné. Asi jsem předpokládal, že něco, co vypadá a chutná tak neuvěřitelně a objevuje se na jídelních lístcích skvělých restaurací, bude opravdu těžké udělat. Myslím, že i vy budete překvapeni, jak snadné Crème Brûlée je. Nepotřebujete žádné fantastické pomůcky (ke karamelové polevě se dostanu později)
Tajemství ingrediencí na Creme Brûlée
Smetana – volte vysokoprocentní smetanu na šlehání (s vysokým obsahem tuku). Pokud se rozhodnete pro nízkotučnou smetanu, budete postrádat bohatou chuť, ale recept přesto bude fungovat.
Vanilkové lusky – Nejlepší a nejčistší vanilkovou chuť dodají pravé vanilkové lusky, místo nich však můžete použít vanilkovou pastu nebo extrakt. Pasta z vanilkových lusků má v sobě stále malá černá vanilková semínka, takže bude vypadat stejně, ale vanilková chuť nebude tak čistá. Funguje také vanilkový extrakt, i když je to další krok dolů od „pravé věci“, i když je to vynikající ekonomická varianta. Osobně bych nedoporučoval vyrábět Crème Brûlée s použitím napodobeniny vanilkové esence.
Cukr – trochu na vmíchání do krému a trochu na posypání povrchu, aby vznikla papírově tenká, křupavá poleva!
Žloutky – dodávají Crème Brûlée sametový pocit v ústech a zároveň zajišťují tuhnutí krému. (Z bílků můžete udělat třeba legendární Pavlovu)
V restauracích se Crème Brûlée často podává v plošších a větších miskách, aby měl větší povrch, a tím pádem i více karamelu. Chválím tento chytrý tah – všichni milujeme ten karamelový vršek, je to ta nejlepší část!
Celkový čas přípravy:
30 minut
Suroviny:
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk NEBO 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 žloutků
- 1/4 šálku krupicového cukru
- 2 lžičky krupicového cukru
Postup:
Vanilkový lusk rozpulte a malým nožem vyškrábte semínka. Vložte je do hrnce se smetanou a prázdným vanilkovým luskem.
Na mírném ohni vařte nezakryté 10 minut. Odstavte ze sporáku a nechte 1 hodinu louhovat pod pokličkou (pokud používáte extrakt, můžete tento krok vynechat). Vyjměte vanilkový lusk. Odstraňte škraloup, který se vytvořil na povrchu.
Předehřejte troubu na 130 °C a nalijte do pekáče s dostatečně vysokými stěnami vodu do výše použitých nádob na krém.
Žloutky a cukr ušlehejte: Žloutky a cukr šleháme, dokud se dobře nespojí. Nešlehejte příliš, protože by se mohly vytvořit bubliny.
Přidejte smetanu: Vlijte smetanu do vajec a jemně promíchejte. Polévkovou naběračkou rozdělte směs do mističek.
Dolijte tolik vroucí vody, aby sahala do poloviny stěn misek. (Pokud je vody příliš mnoho, mističky budou plavat – to není dobré!).
Pečte 35 až 40 minut nebo dokud není krém ztuhlý, ale když miskou jemně zatřesete, stále se mírně viklá.
Vyndejte misky z vody. Nechte vychladnout a poté uložte do chladničky alespoň na 6 hodin a nejlépe přes noc (lze i na 3 dny).
Karamelová krusta:
Metoda s letlampou:
Povrch každého crème brûlée posypeme 1/2 lžičky cukru. Pomocí hořáku letlampy cukr rozpustíme a zkaramelizujeme. Ihned podávejte.
Způsob grilování:
Crème brûlée je třeba nejprve přes noc uložit do chladničky. Gril předehřejte na vysokou teplotu. Vložte crème brûlée pod gril na 1 minutu nebo dokud se cukr nerozpustí a nezkaramelizuje. Poté uložte do chladničky alespoň na 20 minut a maximálně na 1 hodinu (aby se krém ihned obnovil pod karamelem) a poté podávejte.
Crème brûlée dokonalé konzistence:
Struktura by měla být spíše jako velmi hustý jogurt, než ztuhlá, aby se dala krájet jako dort nebo dokonce jako měkké ztuhlé želé. Když vezmete kopeček, krém by měl sotva držet pohromadě, ale neměl by se roztékat. Když se do něj zakousnete, měl by se vám doslova rozplynout v ústech.