Boršč – recept na polévku z červené řepy v ruském stylu

boršč

Boršč – recept na polévku z červené řepy ruského typu, která je výživná a krásně sladkokyselá. Přirozenou sladkost řepy a mrkve vyvažuje kapka octa přidaná na závěr. Díky hovězímu masu je polévka vydatná a sytá a brambory a troška rajčatového protlaku jí dodávají rozměr a mírně zahušťují vývar.

V hlavní roli boršč receptu je červená řepa

Já a červená řepa se známe už dlouho, takže boršč je pro mě přirozený. Miluju, jak řepa všechno v téhle polévce obarví svou krásnou sytě červenou barvou. Ať už máte na lžíci cokoli, vypadá to jako řepa. Řepa vám samozřejmě obarví i prkénko na krájení a ruce, ale nevadí, netrvá to dlouho. Noste to jako čestný odznak za přípravu této skvostné polévky.

Boršč – recept na polévku z červené řepy coby chutné a výživné jídlo

Tato polévka je tak vydatná, že opravdu nepotřebuje maso, aby byla sytá. Pokud chcete, můžete maso vynechat, ale nezapomeňte použít vývar. Brambory se ve vývaru rozpadnou a spolu s trochou rajčatového protlaku působí jako mírné zahušťovadlo. Myslím, že celer je v této polévce tradičnějším doplňkem než mrkev. Já jsem se však rozhodl pro obojí protože jsem to měl po ruce. Čerstvý kopr a kopeček zakysané smetany jsou dokonalou tečkou na závěr.

Zdravotní přínosy červené řepy

Řepa může pomoci při chronickém zánětu spojeném s řadou onemocnění, jako je rakovina, srdeční choroby a onemocnění jater. Je to proto, že řepa obsahuje pigmenty zvané betalainy, které mohou mít antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Řepa může výrazně snižovat krevní tlak a pomáhat zlepšovat krevní oběh. Tělo přeměňuje dusičnany z řepy na oxid dusnatý, který pomáhá uvolňovat a rozšiřovat cévy. To vede ke zlepšení krevního oběhu.

Oxid dusnatý navíc zvyšuje průtok krve do mozku, což může mít za následek lepší funkci mozku. Ještě více mohou dusičnany přispět ke zvýšení sportovního výkonu tím, že zefektivňují činnost tělesných mitochondrií, které jsou zodpovědné za produkci energie na buněčné úrovni.

Červená řepa dodá polévce nádhernou barvu (dokonce obarví vývar na červeno), spoustu výživných látek a vynikající jemně sladkou, zemitou chuť. Je klíčovou součástí tohoto receptu na boršč.

Boršč, tip na servírování.

Hovězí maso na boršč

Ve svém receptu nejprve maso osmahnu a pak ho vařím, dokud není téměř měkké.

Zeleninu na boršč recept pak přidávám do polévky během posledních 30 minut, kdy se vaří hovězí maso, takže se vše dovaří současně.

Vegetariánský boršč

Pro vegetariánský boršč můžete místo masového vývaru použít zeleninový. Navíc můžete v případě potřeby místo masa přidat houby.

Celková doba přípravy:

2 hodiny 30 minut

Suroviny:

  • 2 polévkové lžíce oleje nebo vepřového sádla
  • 250 g dušeného hovězího masa
  • 1 bobkový list
  • 8 šálků hovězího vývaru
  • 5 kusů červené řepy očištěné a ořezané
  • 4 střední mrkve nakrájené nadrobno
  • 3 velké kusy celeru nakrájené na kostičky
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 3 velké brambory omyté a nakrájené na kousky
  • 1/2 hlávky zelí nakrájeného na tenké plátky (asi 5 šálků nakrouhaného zelí)
  • 4 velké stroužky česneku rozetřeného najemno
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • ¼ lžičky nového koření
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 6 lžic červeného vinného octa (nebo jablečného octa; více nebo méně podle chuti)
  • ¼ šálku nasekaného čerstvého kopru a případně další na ozdobu
  • zakysaná smetana na ozdobu (nepovinné)

Postup:

Rozehřejte olej v pětikilitrovém hrnci na středním plameni; jakmile se rozpálí, přidejte maso v jedné vrstvě a smažte, dokud nezhnědne z obou stran, asi 4 minuty, a jednou ho obraťte. (Možná bude nutné to udělat ve dvou dávkách, abyste hrnec nepřeplnili.)

Přidejte bobkový list a 4 šálky (95 l) hovězího vývaru a přiveďte k varu. Hrnec přikryjte, snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 1 hodinu.

Zatímco se hovězí maso vaří, nakrájejte všechnu zeleninu. Na řepu nastrouhejte ⅓ řepy a zbylou ⅔ nakrájejte nadrobno. Do hrnce přidejte nadrobno nakrájenou řepu; přiveďte ji k varu, poté hrnec přikryjte a vařte 10 minut.

Přidejte nakrájenou řepu, mrkev, celer, cibuli, brambory, zelí, česnek, sůl, černý pepř, nové koření, rajčatový protlak a zbývající 4 šálky hovězího vývaru. (Zelenina by měla být akorát tak pokryta tekutinou; pokud potřebujete více tekutiny, aby byla pokryta, můžete přidat vodu). Hrnec přikryjte a znovu přiveďte k varu, pak teplotu ztlumte a vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 30 minut.

Přidejte ocet, vypněte oheň a vmíchejte kopr. Ochutnejte a podle potřeby dosolte a opepřete.

Polévku rozdělte do misek, navrch dejte zakysanou smetanu a posypte čerstvým koprem.

Užitečné tipy

Na zeleninu pro tento recept používám bio řepu, mrkev a brambory a před použitím je pořádně vydrhnu. Neloupu je, protože ve slupce se skrývá spousta výživných látek. (Tip pro řepu: Hledejte menší řepu, protože její slupka je křehčí.) Brambory se tak trochu rozpustí přímo v polévce, takže vám zůstanou malé kousky bramborové slupky, což mi vůbec nevadilo; pokud však dáváte přednost, můžete brambory oloupat.