Kysané zelí

Kysané zelí je druh kvašeného zelí s významnými zdravotními účinky.

Předpokládá se, že vzniklo v Číně před více než 2 000 lety. Tehdy bylo kvašení jednou z metod, jak zabránit rychlému kažení potravin. Kysané zelí přežilo zkoušku časem a stalo se oblíbenou přílohou a ingrediencí v mnoha kulturách. Zvláště ceněné je v Německu, odkud pochází jeho název (v němčině i angličtině sauerkraut).

Fermentace zelí

Díky fermentaci, kterou prochází, nabízí kysané zelí výživové a zdravotní výhody, které zdaleka převyšují hodnoty zelí čerstvého. Protože prochází fermentací, mikroorganismy na zelí tráví jeho přírodní cukry a přeměňují je na oxid uhličitý a organické kyseliny.

Kvašení začíná, když se kvasinky a bakterie, které jsou přirozeně přítomny na zelí a vašich rukou, stejně jako ve vzduchu, dostanou do kontaktu s cukry v zelí. Kvašením zelí vznikají podmínky, které podporují růst prospěšných probiotik, jež se nacházejí také ve výrobcích, jako je jogurt a kefír.

Probiotika jsou bakterie, které poskytují silné zdraví prospěšné účinky. Pomáhají také zajistit lepší stravitelnost potravin, což zvyšuje schopnost střev vstřebávat vitaminy a minerály, které obsahují.

Na rozdíl od zelí však může mít kysané zelí vysoký obsah sodíku. Mějte to na paměti, pokud si hlídáte příjem soli.

Kysané zelí a trávení

Uvádí se, že vaše střeva obsahují více než 100 bilionů mikroorganismů neboli „střevní flóry“, což je více než desetinásobek celkového počtu buněk ve vašem těle.

Nepasterizované kysané zelí obsahuje probiotika, což jsou prospěšné bakterie, které fungují jako první obranná linie proti toxinům a škodlivým bakteriím. Mohou také zlepšit vaše trávení a celkový zdravotní stav. Probiotika, jako jsou ta v kysaném zelí, mohou pomoci zlepšit bakteriální rovnováhu ve střevech poté, co byla narušena užíváním antibiotik. To může pomoci snížit průjem vyvolaný antibiotiky nebo mu zabránit.

Výzkum také ukazuje, že probiotika pomáhají snižovat plynatost, nadýmání, zácpu, průjem a příznaky spojené s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou. Různé probiotické kmeny mohou poskytovat různé výhody. Konzumace široké škály kmenů vám tedy může přinést širší škálu zdravotních výhod.

Kysané zelí posiluje imunitní systém

Pro začátek, bakterie, které osídlují vaše střeva, mohou mít silný vliv na váš imunitní systém. Probiotika obsažená v kysaném zelí mohou pomoci zlepšit rovnováhu bakterií ve střevech, což pomáhá udržovat zdravou střevní sliznici. Pravidelná konzumace probiotických potravin, jako je kysané zelí, může navíc snížit riziko vzniku infekcí, jako je nachlazení a infekce močových cest.

Pokud onemocníte, pravidelná konzumace potravin bohatých na probiotika vám může pomoci rychleji se zotavit. Kromě toho, že je kysané zelí zdrojem probiotik, je bohaté na vitamin C a železo, které přispívají ke zdravému imunitnímu systému. Zejména zvýšení příjmu vitaminu C při nachlazení vám může pomoci rychleji se zbavit příznaků.

Zelí vám může pomoci zhubnout

Je to částečně proto, že kysané zelí, stejně jako většina zeleniny, má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny. Strava s vysokým obsahem vlákniny vás déle zasytí, což vám může pomoci přirozeně snížit počet kalorií, které denně pozřete. Obsah probiotik v kysaném zelí může také přispívat ke štíhlejšímu pasu. Přesné důvody ještě nejsou zcela objasněny, ale vědci se domnívají, že některá probiotika mohou mít schopnost snižovat množství tuku, které vaše tělo vstřebává ze stravy.

Zelí můžete fermentovat spolu s další zeleninou.

Jak nakupovat kysané zelí

Kysané zelí snadno seženete ve většině supermarketů, ale ne všechny druhy, na které narazíte, budou stejné. Abyste z kysaného zelí zakoupeného v obchodě vytěžili co nejvíce, snažte se dodržovat tyto jednoduché rady:

Vyhněte se pasterizovaným druhům. Kysané zelí z volného prodeje je obvykle pasterizované, což je proces, který ničí prospěšná probiotika. U chlazených druhů je méně pravděpodobné, že budou pasterizované, ale pro jistotu se podívejte na etiketu.

Vyhněte se konzervačním látkám. Mnoho značek kysaného zelí zakoupeného v obchodě obsahuje konzervační látky, které mohou snižovat počet probiotik.

Vyhněte se přidaným cukrům. Kysané zelí by mělo obsahovat pouze dvě základní složky: zelí a sůl. Některé druhy mohou přidávat i další zeleninu, ale vyhněte se těm, které do směsi přidávají cukr nebo cokoli jiného.

Chcete-li si být jisti, že získáte všechny zdraví prospěšné látky z kysaného zelí, můžete si ho také sami připravit.