Brownies recept – ty nejlepší, uvnitř žvýkavé s křupavou kůrkou

brownies recept

Tento brownies recept je super snadný. Jedna mísa, žádné rozpouštění čokolády a žádný elektrický mixér. Recept na uvnitř žvýkavé brownies s křupavou kůrkou na povrchu.

Čokoláda

Tento brownies recept získává hlavní čokoládovou příchuť z kakaového prášku s čokoládovými lupínky vmíchanými do těsta.

Klidně použijte jakýkoli druh čokoládových lupínků, hořké či mléčné. Ať už uděláte cokoli, nevynechávejte čokoládové lupínky! Pomáhají vytvořit tu lesklou krustu na povrchu brownies.

Tuk

V každém brownies receptu s kakaovým práškem potřebujeme poměrně dost tuku, aby kakaový prášek nevysušil brownies a ty se pak nedrobily. Já jsem se rozhodl pro kombinaci rozpuštěného másla a rostlinného oleje, aby se co nejlépe skloubila chuť a textura.

Ujistěte se, že je rostlinný olej čerstvý, abyste se vyhnuli jakýmkoli nepříjemným příchutím, a použijte kvalitní máslo.

Cukr

V tomto brownies receptu jsem zůstal u krystalového cukru, protože ačkoli miluji chuť hnědého cukru, nechtěl jsem do těchto již tak velmi vlhkých a sytých brownies přidávat další vlhkost (hnědý cukr přispívá k větší vlhkosti díky přidané melase). Příliš mnoho vlhkosti vytváří brownies, které mají na povrchu spoustu děr místo lesklé tenké kůrky.

Brownies chutnají skvěle s kávou.

Vejce

Dvě velká vejce jsou pro brownies recept celkem standardní, ale já jsem prostě musel přidat žloutek pro extra dávku žvýkavosti a bohatosti, kterou dodává. Bílkoviny a tuk ve žloutku pomáhají dosáhnout těchto textur. Místo pokojové teploty použijte studená vejce, abyste zabránili sražení brownies a zvýšili vlhkost s pevnější strukturou těsta.

Mouka

K tomu, aby byly brownies křupavé a zároveň žvýkavé, vám stačí použít jen trochu mouky. Jakékoli větší množství mouky vytvoří sušší nebo tužší brownies. Pokud chcete být velmi přesní a mouku si zvážit, 1/2 hrnku se rovná 63 gramů.

Kypřidlo

U brownies receptu dávám přednost velmi malému množství nebo žádnému chemickému kypřidlu (jedlé sodě nebo prášku do pečiva). Důvodem je to, že mám rád, když jsou brownies velmi syté a hutnější, ani zdaleka ne koláčové. Protože zvedají a dodávají pečeným výrobkům lehčí vzdušnější strukturu, používáme zde pouze 1/8 lžičky jedlé sody, aby bylo kypřidla jen tolik, aby se dosáhlo pěkně husté struktury.

Kukuřičný škrob

Díky 1 polévkové lžíci kukuřičného škrobu jsou brownies hustší a nahoře mají lepší kůrku.

Dbejte na správné odměření a tuto přísadu nevynechávejte!

Celková doba přípravy:

45 minut

Suroviny:

  • 1 1/4 šálku (249 g) krystalového cukru
  • 5 polévkových lžic (71 gramů) másla
  • 2 velká vejce a 1 žloutek, studené
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3/4 šálku (75 gramů) neslazeného kakaového prášku
  • 1/3 šálku rostlinného oleje
  • 1/2 šálku (63 gramů) hladké mouky
  • 1/8 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky soli
  • 3/4 šálku (128 gramů) polosladkých nebo hořkých čokoládových lupínků

Postup:

Předehřejte troubu na 160°C a vyložte menší pekáček pečícím papírem.

Do misky vhodné do mikrovlnné trouby přidejte máslo a cukr. V mikrovlnné troubě ohřívejte asi 1 minutu, nebo dokud se máslo nerozpustí. Vmíchejte vejce, žloutek a vanilku. Vmíchejte olej a kakaový prášek.

Gumovou stěrkou vmíchejte mouku, jedlou sodu, kukuřičný škrob a sůl, dokud se nespojí. Vmíchejte čokoládové lupínky.

Těsto na brownies rovnoměrně rozetřete do připravené formy. Vložte do trouby a pečte 30 minut, nebo dokud brownies neztuhnou a dokud se na párátkové zkoušce zapíchnuté do středu nezachytí vlhké drobky. Nepřepečte je. Před krájením a podáváním nechte zcela vychladnout.

Brownies lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 3 dny.