Tento brownies recept je super snadný. Jedna mísa, žádné rozpouštění čokolády a žádný elektrický mixér. Recept na uvnitř žvýkavé brownies s křupavou kůrkou na povrchu.
Čokoláda
Tento brownies recept získává hlavní čokoládovou příchuť z kakaového prášku s čokoládovými lupínky vmíchanými do těsta.
Klidně použijte jakýkoli druh čokoládových lupínků, hořké či mléčné. Ať už uděláte cokoli, nevynechávejte čokoládové lupínky! Pomáhají vytvořit tu lesklou krustu na povrchu brownies.
Tuk
V každém brownies receptu s kakaovým práškem potřebujeme poměrně dost tuku, aby kakaový prášek nevysušil brownies a ty se pak nedrobily. Já jsem se rozhodl pro kombinaci rozpuštěného másla a rostlinného oleje, aby se co nejlépe skloubila chuť a textura.
Ujistěte se, že je rostlinný olej čerstvý, abyste se vyhnuli jakýmkoli nepříjemným příchutím, a použijte kvalitní máslo.
Cukr
V tomto brownies receptu jsem zůstal u krystalového cukru, protože ačkoli miluji chuť hnědého cukru, nechtěl jsem do těchto již tak velmi vlhkých a sytých brownies přidávat další vlhkost (hnědý cukr přispívá k větší vlhkosti díky přidané melase). Příliš mnoho vlhkosti vytváří brownies, které mají na povrchu spoustu děr místo lesklé tenké kůrky.
Vejce
Dvě velká vejce jsou pro brownies recept celkem standardní, ale já jsem prostě musel přidat žloutek pro extra dávku žvýkavosti a bohatosti, kterou dodává. Bílkoviny a tuk ve žloutku pomáhají dosáhnout těchto textur. Místo pokojové teploty použijte studená vejce, abyste zabránili sražení brownies a zvýšili vlhkost s pevnější strukturou těsta.
Mouka
K tomu, aby byly brownies křupavé a zároveň žvýkavé, vám stačí použít jen trochu mouky. Jakékoli větší množství mouky vytvoří sušší nebo tužší brownies. Pokud chcete být velmi přesní a mouku si zvážit, 1/2 hrnku se rovná 63 gramů.
Kypřidlo
U brownies receptu dávám přednost velmi malému množství nebo žádnému chemickému kypřidlu (jedlé sodě nebo prášku do pečiva). Důvodem je to, že mám rád, když jsou brownies velmi syté a hutnější, ani zdaleka ne koláčové. Protože zvedají a dodávají pečeným výrobkům lehčí vzdušnější strukturu, používáme zde pouze 1/8 lžičky jedlé sody, aby bylo kypřidla jen tolik, aby se dosáhlo pěkně husté struktury.
Kukuřičný škrob
Díky 1 polévkové lžíci kukuřičného škrobu jsou brownies hustší a nahoře mají lepší kůrku.
Dbejte na správné odměření a tuto přísadu nevynechávejte!
Celková doba přípravy:
45 minut
Suroviny:
- 1 1/4 šálku (249 g) krystalového cukru
- 5 polévkových lžic (71 gramů) másla
- 2 velká vejce a 1 žloutek, studené
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3/4 šálku (75 gramů) neslazeného kakaového prášku
- 1/3 šálku rostlinného oleje
- 1/2 šálku (63 gramů) hladké mouky
- 1/8 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 šálku (128 gramů) polosladkých nebo hořkých čokoládových lupínků
Postup:
Předehřejte troubu na 160°C a vyložte menší pekáček pečícím papírem.
Do misky vhodné do mikrovlnné trouby přidejte máslo a cukr. V mikrovlnné troubě ohřívejte asi 1 minutu, nebo dokud se máslo nerozpustí. Vmíchejte vejce, žloutek a vanilku. Vmíchejte olej a kakaový prášek.
Gumovou stěrkou vmíchejte mouku, jedlou sodu, kukuřičný škrob a sůl, dokud se nespojí. Vmíchejte čokoládové lupínky.
Těsto na brownies rovnoměrně rozetřete do připravené formy. Vložte do trouby a pečte 30 minut, nebo dokud brownies neztuhnou a dokud se na párátkové zkoušce zapíchnuté do středu nezachytí vlhké drobky. Nepřepečte je. Před krájením a podáváním nechte zcela vychladnout.
Brownies lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 3 dny.