Feta sýr

Pravá feta je měkký a křehký solený sýr z Řecka, který se tradičně vyrábí z ovčího mléka, které přirozeně obsahuje dvakrát více tuku než mléko kravské. Feta je známá již po staletí a téměř každé řecké jídlo obsahuje nějakým způsobem sýr feta. Obsahuje méně tuku a kalorií než zrající sýry, jako je čedar nebo parmezán, a má více vápníku a vitaminů skupiny B než měkké sýry, jako je ricotta nebo tvaroh. Slaný nálev však způsobuje vysoký obsah sodíku, proto by se feta neměla konzumovat při dietě s omezením soli.

Co je feta?

Měkký sýr vyráběný z plnotučného ovčího mléka nebo z kombinace ovčího a kozího mléka. V Řecku se nakládá do slaného nálevu. Feta má krémově bílou barvu s malými otvory a drobivou konzistencí. Obvykle se dodává v malých blocích.

Jak se feta vyrábí

Sýr Feta je v Řecku tak oblíbený, že se ho vyváží jen velmi málo. V současné době se sýr feta vyrábí v mnoha zemích včetně Austrálie, Dánska, Německa a samozřejmě Spojených států. Moderní masová výroba však často vychází z kravského mléka a může používat odstředěné nebo částečně odstředěné mléko, aby se snížil obsah tuku.

V Řecku se tradiční výrobní postupy začínají přidáním syřidla a kaseinu do pasterizovaného nebo syrového ovčího mléka, kozího mléka nebo jejich směsi. Jakmile mléko zhoustne, sýřenina se oddělí, vtlačí do forem a zbaví se přebytečné syrovátky. Sýraři nakrájejí fetu na menší bloky (feta znamená v řečtině „plátky“), které pak dva dny solí a suší, než je ponoří do slaného nálevu, kde zrají týden až několik měsíců.

Použití

Feta se snadno drobí, takže je vhodná do salátů a jako alternativa k drcené mozzarelle na pizze a chlebíčcích. Skvěle chutná také posypaná na pečené zelenině všeho druhu.

Feta v horkých pokrmech změkne, ale nikdy se úplně nerozpustí, což je dobrá vlastnost, která kromě chuti dodá texturu zapečeným pokrmům, slanému pečivu a dušeným pokrmům, jako je tradiční stifado. Můžete ji také použít do quiche nebo jiného slaného koláče. Feta se hodí do plněných hamburgerů a obzvlášť dobře se kombinuje s jehněčím masem.

Skladování

Při nevhodném skladování feta rychle vysychá a kysne. Pokud ji uchováváte neustále ponořenou ve slaném nálevu, vydrží čerstvá několik měsíců.