Špenát (Spinacia oleracea) je zelená listová zelenina, která pochází z Persie. Patří do čeledi amarantovitých a je příbuzný s řepou a quinoou. Navíc je považován za velmi zdravý, protože je nabitý živinami a antioxidanty. Jak už napovídá název „baby“, jedná se o mladý špenát, kdy se listy sklízejí asi 2 až 3 týdny staré.
Existuje mnoho způsobů přípravy špenátu. Můžete si ho koupit konzervovaný nebo čerstvý a jíst ho vařený nebo syrový. Je vynikající buď samotný, nebo v jiných pokrmech. Je to dokonalá potravina pro rychlé vaření. Tyto tmavě zelené listy jsou dostatečně jemné pro saláty, ale zároveň dostatečně odolné pro vaření, a lze je také smažit nebo restovat, přidávat do lasagní nebo vařit v omáčkách, polévkách a dušených pokrmech
Zelené zdraví
Konzumace špenátu může prospívat zdraví očí, snižovat oxidační stres, pomáhat předcházet rakovině a snižovat krevní tlak.
Obsahuje vysoký podíl vlákniny, která může podpořit vaše zdraví několika způsoby – prospívá například trávení. Špenát je zelenina nesmírně bohatá na živiny. Obsahuje velké množství karotenoidů, vitaminu C, vitaminu K, kyseliny listové, železa a vápníku.
Baby špenát v kuchyni
Tuto zeleninu můžete využít syrovou do zeleninových salátů, orestovat s česnekem jako přílohu, skvěle se hodí k těstovinám a smetanovým omáčkám, můžete ho přidat na pizzu nebo udělat špenátové palačinky. Pro své zdravotní účinky se také přidává do šťáv a smoothie.
Pěstování
Pokud nemáte zahrádku, baby špenát najdete ve všech supermarketech v sáčcích. Pokud chcete pěstovat na zahradě, nebo i v truhlících na balkoně, zasejte semínka v březnu či dubnu. Pravidelně zalévejte, aby byla půda vlhká. 45 až 65 dnů od výsevu můžeme sklízet, pokud chceme mladé listy, tedy baby špenát, sklízíme po dvou až třech týdnech.