Vanilkový lusk je plodem orchideje, je dlouhý, hnědý a hubený. Vanilkové orchideje se pěstují v tropickém podnebí, například v Mexiku, na Tahiti, Réunionu, Mauriciu, Komoru, v Indonésii, Ugandě a Tongu. Tři čtvrtiny světové nabídky pochází z Madagaskaru. Vanilku si lidé vychutnávají po celém světě. Zrnka se používají k dodání pravé vanilkové chuti omáčkám, polevám, sirupům, zmrzlinám, nápojům a různým dezertům.
Co je to vanilkový lusk?
Existuje více než 110 druhů vanilkových orchidejí. Pouze jedna z nich, Vanilla planifolia, produkuje plody, z nichž se vyrábí 99 % komerční vanilky. Další rod, Vanilla tahitensis, se pěstuje na Tahiti. Její plody mají výraznější aroma, ale diskutabilně méně chuti. Pro získání plodů se květy orchidejí opylují ručně v určitou denní dobu, kdy jsou květy během krátkého období kvetení otevřené. Plody nesmějí plně dozrát, protože by došlo k jejich rozštěpení a ztrátě obchodní hodnoty. Ruční sklizeň se provádí čtyři až šest měsíců poté, co se na liánách objeví plody. Po sklizni se zelené fazole ošetřují dalších šest měsíců.
Použití vanilkových lusků
Nejčastěji se vanilkové lusky zpracovávají na vanilkový extrakt, který je běžnou přísadou do pečiva a dalších potravinářských receptů. Čistý vanilkový extrakt se vyrábí z pravých vanilkových lusků a v imitaci vanilkového extraktu se používá umělé vanilinové aroma.
V receptech se používají i celé vanilkové lusky nebo jejich semena, jen ne tak často kvůli vyšší ceně. Drobná semínka dodávají zrnkům texturu a mají intenzivní chuť, navíc mohou přidat na kráse světlému dezertu.
Jak pracovat s vanilkovými lusky
Příprava vanilkového lusku je snadná. Pro většinu receptů použijte ostrý nůž, kterým lusk podélně rozkrojíte na polovinu, přičemž spodní část ponecháte neporušenou. Poté vyškrábněte semínka a přidejte je k ostatním ingrediencím receptu. Vnější lusk lze použít k nasycení vanilkové chuti do mléka, smetany nebo cukru – to je dobré využití i pro vyschlé a staré vanilkové lusky. U receptů s celými lusky zpravidla odřízněte konce a zbytek nasekejte (konce si nechte i na vanilkové nálevy).
Celá zrnka můžete také použít k výrobě vlastního vanilkového extraktu. Je to snadný nálev, ale trvá asi dva měsíce, než se chuť rozvine. Další možností je použít je k výrobě vanilkové pasty.
Celé vanilkové lusky by měly být pružné, vlhké, baculaté, lesklé a velmi voňavé. Vyhněte se těm, které jsou suché, křehké nebo matné, což jsou známky toho, že byly nesprávně skladovány nebo příliš staré.
Skladování
Chcete-li zachovat čerstvost vanilkových bobů, skladujte je ve vzduchotěsné nádobě. Uchovávejte je na chladném, suchém a tmavém místě.