Apple pie – nejlepší jablečný koláč

apple pie

Klasický recept na apple pie – jablečný koláč s neodolatelnou domácí náplní. Milujeme jablečné recepty, od pečených jablek po jablečný koláč a nesmíme zapomenout na jablečný dort. Pokud milujete jablka, tento jablečný koláč musíte vyzkoušet!

Náplň v tomto koláči vás překvapí. Je trochu složitější, ale určitě si vás získá. Stojí to za těch 5 minut navíc a už nikdy nebudete chtít jinou.

Těsto jablečného koláče

Tuto krustu z jablečného koláče milujeme stejně jako náplň. Je to celomáslová, křupavá a přitom křehká. Dno není nikdy mokré a okraje jsou křupavé tak akorát.

Představte si pečená šťavnatá jablka probublávající tou mřížkovou kůrkou. Stejné těsto můžete využít i na borůvkový koláč a třešňový koláč.

Nejlepší jablka

Jakékoli sladká a křupavá jablka budou stačit a cukr můžete podle toho upravit, my používáme plný šálek cukru na jablka Granny Smith a o něco méně na sladší jablko, jako je Golden Delicious.

  • Granny Smith – pevná, kyselá, zlatý standard pro pečení
  • Golden Delicious – vyvážená sladká/kyselá chuť
  • Jonagold – sladkost umocněná pečením
  • Honeycrisp – ultra křupavé a sladké
  • Braeburn – křupavý, nerozvaří se
  • Pink Lady – sladká a kyselá jablka, drží tvar
  • Naše oblíbené nástroje na výrobu koláče

K výrobě koláče apple pie nepotřebujete luxusní vybavení. Pokud nemáte kuchyňský robot, můžete máslo nakrájet do mouky a drobenku vytvořit rukama, poté přidejte 6–8 lžic ledové vody. Zde jsou naše oblíbené nástroje na výrobu koláčů, které vám usnadní práci.

  • Kuchyňský robot (na koláčovou kůru)
  • Francouzský váleček (nebo jakýkoli váleček)
  • Kráječ na pizzu (nebo nůž)
  • Stolní škrabka (volitelně)
  • Meloun Baller na jádřince jablek (nebo použijte malý nůž)
  • Koláčová forma
Výroba je snadná

Se správným receptem je domácí apple pie jednodušší, než si myslíte. Těsto se spojí rychle a vyžaduje základní ingredience, které již pravděpodobně máte po ruce. Náplň je báječná a stejně jednoduchá na přípravu.

Suroviny

Na těsto:

  • 2 1/2 hrnku hladké mouky plus další na podsypání
  • 1/2 PL krystalového cukru
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 220 g studeného nesoleného másla, nakrájeného
  • 7 lžic ledové vody (7 až 8 lžic)

Na náplň:

  • 6 – 7 jablek Granny Smith, oloupaná, zbavená jádřinců
  • 1 1/2 lžičky skořice
  • 8 lžic nesoleného másla
  • 3 lžíce univerzální mouky
  • 1/4 šálku vody
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 vejce

Postup

Příprava těsta:

Do mísy kuchyňského robota (lze i bez robota jen v míse) dejte mouku, cukr a sůl a několikrát promíchejte, aby se spojily.

Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a směs promíchejte, dokud se nevytvoří hrubá drobenka s kousky o velikosti hrášku, poté přestaňte mixovat (nebo můžete rukama). Směs by měla zůstat suchá a práškovitá.

Přidejte 7 lžic ledové vody a pulzujte, dokud se nevytvoří vlhké shluky nebo malé kuličky. Mezi prsty vmáčkněte kousek těsta, a pokud se těsto lepí, přidali jste dostatek vody. Pokud ne, přidejte více vody po lžičce. Dávejte pozor, abyste nepřidali příliš mnoho vody, jinak by těsto bylo lepkavé a těžko se vyvářelo.

Těsto přemístěte na čistou pracovní plochu a vytvořte kouli (neměla by být hladká a těsto NEHNĚTE). Těsto rozdělte na poloviny a vyrovnejte na 2 kotouče. Zakryjte plastovým obalem a dejte do lednice 1 hodinu před použitím.

Příprava náplně:

Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.

Rozpusťte máslo ve středním hrnci na středním plameni. Vmícháme 3 lžíce mouky a za stálého šlehání 1 minutu provaříme. Vmíchejte 1/4 hrnku vody, 1 hrnek cukru a přiveďte k varu. Snižte teplotu a pokračujte ve vaření 3 minuty, často šlehejte a poté stáhněte z ohně.

Oloupejte, odstraňte jádřince a na tenké plátky nakrájejte 7 šálků jablek a vložte je do velké mísy. Vrch posypte 1 1/2 lžičky skořice a promíchejte. Omáčku nalijte na jablka a promíchejte, aby se obalily plátky jablek.

Posypte si pracovní plochu moukou a vyválejte jednu polovinu těsta na kruh o průměru cca 30 cm. Obtočte jej kolem válečku a přeneste jej na koláčovou formu. Přidejte jablečnou směs, uprostřed mírně navršte a dávejte pozor, aby se náplň nedostala na okraje, což by znesnadnilo utěsnění.

Druhou kůrku vyválejte do menšího kolečka a nakrájejte pomocí vykrajovátka na pizzu na 10 proužků stejné tloušťky. Navrch položte proužky ve tkaném mřížkovém vzoru. Smíchejte 1 vejce a 1 polévkovou lžíci vody a potřete.

Pečte při 200 stupních ve středu trouby po dobu 15 minut. Snižte teplotu na 180 a pokračujte v pečení dalších 45 minut, nebo dokud jablka nezměknou a náplň nebude probublávat otvory. Před podáváním nechte 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě.