Francouzské jablečné řezy

jablečné řezy

S kousky sladkých jablek zasazených do jemného a máslového těsta jsou tyto francouzské jablečné řezy dokonalým spojením jednoduchosti a vytříbené chuti.

Tento recept pochází od našich francouzských přátel. Vždy, když jsme u nich v létě na návštěvě, připraví nám tento jemný koláč se zmrzlinou. Má nádech francouzského šarmu, takže když doma vzpomínáme na úžasné chvíle ve Francii, připravíme si k tomu i tento koláč.

Co budete potřebovat

Při pečení těchto jablečných řezů je důležité použít jablka vhodná k pečení. Tedy taková, která při pečení udrží tvar a nezmění se v rozvařené pyré. Dortově sladké odrůdy jako Granny Smith, Honey Crisp, Pink Lady, Braeburn a Jonagold jsou skvělé možnosti. Neváhejte kombinovat různé odrůdy pro jemnější chuť.

Postup stručně a jasně

Začněte smícháním mouky, prášku do pečiva a soli v malé misce. Není třeba prosévat; jen dobře prošlehejte. Dát stranou. Poté v míse elektrického mixéru vyšleháme máslo s cukrem do světlé a nadýchané hmoty. Přidávejte vejce jedno po druhém. Vmícháme vanilkový extrakt a rum. V tomto bodě bude vypadat trochu zrnitě; to je v pořádku. Přidejte suché přísady. Míchejte, dokud se nespojí. Přidejte nakrájená jablka. Pomocí gumové stěrky vmíchejte jablka do těsta. Vyložte dortovou formu pergamenem. Těsto vyškrábněte do připravené formy a vyrovnejte vrch. Posypeme 1 lžící krupicového cukru. Koláč pečte asi 40 minut, dokud nebude nahoře zlatavý a křupavý. Podávejte teplé nebo pokojové teploty, obyčejné nebo s lehce oslazenou šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Jak dlouho to bude trvat

Z mých zkušeností můžu přiznat, že celkový čas se většinou nevyšplhá na více než hodinu, z toho dvě třetiny času se koláč peče, takže udělat těsto je otázka asi jen 20 minut. A to je skvělé, ne?

Suroviny

  • 1 hrnek víceúčelové mouky, nasypaný do odměrky a zarovnaný
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 1 tyčinka (½ šálku) nesoleného másla při pokojové teplotě
  • ⅔ šálku krupicového cukru a další na posypání koláče
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce tmavého rumu
  • 2 pečená jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na ½-palcové kostky (mám rád Honeycrisp, Fuji nebo Granny Smith) (3½ – 4 šálky nakrájené)
  • Moučkový cukr (volitelně), na zdobení dortu

Postup – podrobně

Předehřejte troubu na 180 °C a nastavte mřížku trouby do střední polohy. Vymažte dortovou formu máslem nebo nepřilnavým sprejem na vaření. Pokud používáte běžnou dortovou formu, vyložte dno formy pečicím papírem a znovu vymažte tukem.

V malé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.

Ručním mixérem se šlehači nebo stojanovým mixérem s lopatkovým nástavcem ušlehejte máslo a krystalový cukr, dokud nebudou světlé a nadýchané, asi 3 minuty. Přidejte vejce, jedno po druhém, dobře prošlehejte a po každém přidání oškrábejte stěny mísy. Vmícháme vanilku a rum. Nedělejte si starosti, pokud těsto vypadá zrnité; to je v pořádku. Přidejte moučnou směs a míchejte při nízké rychlosti, dokud se nespojí. Gumovou stěrkou vmícháme nakrájená jablka.

Sladké pečení

Těsto vyškrábněte do připravené formy a vyrovnejte vrch. Rovnoměrně posypeme 1 lžící krupicového cukru. Pečte asi 40 minut, nebo dokud koláč nezezlátne a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté. Dort necháme vychladnout na mřížce v pánvi. Po vychladnutí přejeďte okrajem dortu tupým nožem. Pokud používáte pružnou formu, odstraňte strany. Pokud používáte běžnou dortovou formu, opatrně otočte dort na rošt, odstraňte pečicí papír, poté dort jemně otočte a položte na talíř pravou stranou nahoru. Pomocí jemného sítka poprášíme moučkovým cukrem (pokud jej používáme). Dort můžeme podávat teplý nebo pokojové teploty, čistý nebo s lehce slazenou šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.

Pokyny pro použití v mrazničce: Dort lze zmrazit až 3 měsíce. Po úplném vychladnutí ji pevně zabalte do hliníkové fólie nebo mrazicí fólie. Před podáváním rozmrazte přes noc na pracovní desce.