Dýňové rizoto

dýňové rizoto

Tento recept na dýňové rizoto vychází z tradičních italských receptur a je jednoduchý na přípravu. Je to sytý pokrm, ale ne přehnaně těžký. Je to perfektní talíř pro podzimní chladné večery.

Jaký typ dýně je nejlepší

Druhů dýní je mnoho. Na vaření se nejčastěji používají u nás Hokaido nebo máslová dýně. Většinou v supermarketech ani jiné druhy nenajdete. Občas ale narazíte třeba na Kabochu. Je malá, zploštěle kulatá, slupka se může měnit od zelené až po oranžovou. Je velmi podobná Hokaido, ale je sladší. A proto ji i já volím do tohoto receptu.

Jakou rýži

Dýňové rizoto stejně jako každé rizoto tradičně připravíte z rýže arborio nebo carnaroli a také z některých dalších regionálních odrůd rýže. Arborio je nejběžnější a snadno k nalezení ve většině supermarketů, ačkoli mnoho odborníků by tvrdilo, že carnaroli je lepší, pokud ho najdete.

Tyto (stejně jako některé další italské odrůdy rýže) jsou krátkozrnné, což dává rizotu správnou texturu.

Pokud jde o sýr, musí to být opravdu parmazán, aby měl autentickou italskou chuť. Navíc mírná slanost je skvělým kontrastem ke sladší dýni.

Co dodá tomuto receptu ale ten správný šmrnc je balzamikový ocet. Jen kapka na závěr dodá lehkou nakyslost, která pronikne do tohoto hutného pokrmu.

Suroviny

Příprava

Oloupejte a zbavte se semínek dýni. Nakrájejte na relativně malé kostičky. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek.

Na střední pánvi rozehřejte olej a máslo na středním plameni a poté přidejte cibuli. Smažte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne, ale ujistěte se, že nezhnědne (snižte teplotu nebo přidejte trochu másla, je-li potřeba).

Přidejte česnek a dýni a vařte ještě pár minut, dokud vše nezměkne (asi dalších 5, ale záleží na druhu dýně a velikosti kousků). Často to nejlépe funguje tak, že pánev přikryjete pokličkou, aby se zelenina vypotila. Rozmačkejte dýni/dýni tak, aby z ní vzniklo hrubé pyré.

Přidejte rýži a vařte minutu nebo dvě, poté přidejte dostatek vývaru, aby byla rýže pokryta. Přidejte vývar, pokud se předchozí množství vstřebá, občas zamíchejte, aby se nelepilo.

Jakmile je rýže uvařená a vývar vstřebán, promíchejte s parmazánem, muškátovým oříškem a pepřem. Upravte koření podle chuti. Podávejte přelité kapkou vyzrálého balsamica a několika hoblinami parmazánu.