Rychlo špagety s restovanou dýní

rychlo špagety s restovanou dýní

Skvělá těstovinová večeře z jedné pánve, která je stejně lehká, jako je vynikající! Tyto rychlo špagety s restovanou dýní, česnekem a šalvějí jsou ideální pro podzimní večeři. Je to hotové za méně než 30 minut. Recept si také můžete přizpůsobit podle chuti.

Lehký pokrm

Rychlo špagety s restovanou dýní se řadí mezi ty lehčí receptury, takže při večeři nemusíte mít žádné výčitky svědomí. Díky dýni jsou trochu nasládlé, což ale vyvážíte chilli česnekem. Je to mimořádné spojení chutí. Vše završíte kapkou kvalitního extra panenského olivového oleje a kopečkem dekadentního měkkého kozího sýra. Vsadím se, že se vám právě teď sbíhají sliny!

Jak na dýni

Krájení dýně nepatří k mým oblíbeným činnostem v kuchyni. Ale když už musím, nejraději krájím máslovou dýni. Má tenký podlouhlý tvar, který je mnohem snazší upravovat než kulatou tlustou dýni. Věděli jste, že dýně lze skladovat dobrých 5-6 měsíců v chladném koutě vaší kuchyně? Já ne! Na tuto skutečnost jsem přišel před lety jen náhodou, když jsem začal hromadit dýně různých tvarů a velikostí na různá focení. A ještě pár měsíců poté, když jsem z nich vařil, byly naprosto v pohodě.

Máslová dýně, kterou jsem použil pro tento recept, je stará minimálně tři měsíce. Dýně a šalvěj je ohromující kombinace ve vaření. Pokud jste tuto kombinaci nezkusili, musíte to udělat hned teď! Nedávno jsem na své zahradě zasadil šalvěj a hojně ji používám v mnoha svých pokrmech. Pokud neseženete šalvěj, dobře poslouží tymián.

Křupavé malé kostičky

Dýňové kostky smažím při vysoké teplotě, dokud nezezlátnou a nezkaramelizují. Je to mnohem rychlejší než pečení kostek v troubě. Ujistěte se ale, že používáte ten nejlepší olivový olej.

Tento pokrm na těstoviny lze přizpůsobit jakýmkoli bylinkám nebo zelenině, které máte v lednici (viz poznámky) a je opravdu výtečný se sklenkou světle červeného nebo vychlazeného Rosé.

Suroviny

  • 300 g špaget
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky červených chilli vloček
  • 5 stroužků česneku, lisovaného
  • 15 lístků šalvěje, nakrájených na tenké plátky + navíc k podávání
  • 1/4 šálku syrových mandlí, nahrubo nasekaných
  • 4 šálky (600 g) nakrájené dýňové kousky
  • 2 šálky (70 g) baby špenátu
  • 80 g kozího sýra k podávání
  • mořská sůl a čerstvě drcený pepř k podávání
  • snítky tymiánu k podávání

Příprava

Špagety vařte v hrnci v osolené vroucí vodě asi 8 minut nebo dokud nejsou al dente. Nechte si 2 lžíce vody z těstovin a zbytek sceďte.

Ve velké široké pánvi rozehřejte olej na středním stupni. Přidejte česnek, chilli a šalvěj. Několik sekund restujte, dokud nezačne vonět a česnek nezačne karamelizovat.

Přidejte nakrájené mandle a kostky dýně. Posypte špetkou soli a černého pepře. Na středním plameni restujte přibližně 10–15 minut, dokud kousky dýně nezkaramelizují a nejsou téměř propečené. Neustále mícháme, a pokud začne hnědnout příliš rychle, snižte teplotu na středně nízkou.

Přidejte uvařené špagety a odloženou vodu z těstovin. Dobře promíchejte a vařte na středním plameni několik minut. Podle chuti přidejte sůl a černý pepř. Přikryjte a vařte dalších pár minut, dokud nebude dýně důkladně propečená, ale stále pevná.

Vmícháme špenát a po minutě odstavte ze sporáku. Přidejte kousky kozího sýra a ozdobte lístky šalvěje a tymiánu.