Dýně, dýně a zase dýně. Na podzim jsou všude kolem nás. Na ozdobu, ale i na vaření. Pokud se vám doma nahromadí více dýní, ať už z vlastní zahrádky nebo od známých, pak nejlepší je rozvařit je na pyré, ze kterého pak můžete vykouzlit řadu podzimních receptů – třeba muffiny nebo koláč. Domácí dýňové noky jsou dalším skvělým receptem.
Jak na dýňové pyré
Já dýni nejprve oloupu, pak rozpůlím a vydlabu. Pak ji můžete povařit nebo upéct. Pokud ji vaříte, nakrájejte na kostky a hoďte do hrnce s horkou vodou. Vařte asi 15 minut, vodu slijte a uvařené kousky rozmixujte do hladka.
Pokud ji pečete, pak ji pokrájenou dejte na plech a pečte při 180 stupních asi 40 minut. Poté rozmixujte. Pečená dýně má vždy lepší chuť. Vaření je ale zase rychlejší.
Co s dýňovým pyré
Nejlépe je využít hned na některý z našich dýňových receptů. Ale pokud jste rozvařili více dýní, můžete přebytky vždy zamrazit a některý z dýňových receptů pak připravit i kdykoliv během roku. V mrazáku by pyré mělo vydržet až půl roku.
Jak připravit dýňové noky
Dýňové noky jsou zábavným a jedinečným receptem. Můžete je připravit jen osmažené na másle s parmezánem, nebo se špenátem a kuřecím masem, nebo s restovanou dýní. Variací je mnoho.
Suroviny
- 1/2 šálku dýňového pyré
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 1/8 lžičky muškátového oříšku
- 1/8 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 šálku hladké mouky
- 3 lžíce másla
- 1/2 šálku parmezánu
Příprava
Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte pyré, sůl, muškátový oříšek a prášek do pečiva. Míchejte, dokud se vše nespojí do hladké směsi.
Pomalu přidávejte mouku, aby vzniklo vláčné těsto, které se nelepí.
Těsto rozdělte na 4 stejné dílky, vyválejte válečky, nakrájejte na kousky a v ruce ještě dotvarujte na malé noky.
Ve vroucí vodě vařte asi 5 minut.
Vyjměte z vody a nechte okapat v cedníku nebo na papírové utěrce.
Ve velké pánvi na středním plameni rozpusťte máslo. Noky opékejte 7 až 10 minut, nebo dokud lehce nezhnědnou.
Přendejte na talíř a posypte parmazánem. Dobrou chuť.