Máslová dýně

Máslová dýně a vše, co o ní potřebujete vědět včetně toho, jak vybrat dokonalou dýni, jak ji skladovat a mnoho dalšího.

Máslová dýně se sklízí koncem léta a na podzim, ale skladovat se dá dlouho, takže byste měli být schopni najít perfektní kousky po celý rok. Hledejte ty s tvrdou slupkou, pevnou kůrou a bez hlubokých řezů na slupce (pár škrábanců a rýh nevadí).

Jak skladovat máslovou dýni

Celé dýně skladujte na chladném (optimálně kolem 13 °C) a tmavém místě asi měsíc. Nakrájené dýně skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce nejdéle týden.

Jak nakrájet máslovou dýni

Odřízněte stopku a spodní část dýně. Postavte máslovou dýni vzpřímeně a opatrně ji podélně rozkrojte na polovinu. Dávejte pozor, abyste měli prsty vždy nad nožem, nikdy ne pod ním nebo v dráze řezu. Lžící vydlabejte z máslové dýně žilnaté kousky a poté oloupejte tlustou slupku škrabkou na zeleninu. Většina receptů vyžaduje nakrájení máslové dýně na kostky. Za tímto účelem ji nakrájejte vodorovně na plátky a poté každý plátek nakrájejte na rovnoměrné kostky.

Máslovou dýni můžete péct pokrájenou s oblíbenými bylinkami nebo vcelku.

Jak uvařit máslovou dýni

Pokud jde o vaření dýně, můžete se vydat několika cestami. Zde jsou dvě moje oblíbené:

Pečte máslovou dýni se slupkou (vhodné na přípravu pyré a polévek): Z máslové dýně odřízněte horní a spodní část a pak ji podélně rozkrojte napůl. Vydlabejte semínka, potřete ji olejem a položte na plech lícem dolů. Pečte asi hodinu při teplotě 180 °C. Tento způsob mám rád, protože se dýně nemusí loupat! Stačí jen vydlabat upečenou dužinu a udělat z ní pyré!

Pečete máslovou dýni na kostičky: Dýni nakrájejte podle pokynů výše, pak ji promíchejte s trochou oleje a libovolnými bylinkami, které máte rádi (česnek + šalvěj, rozmarýn nebo tymián jsou vždy sázkou na jistotu). Rozložte na plech a pečte při teplotě 180 °C asi 30 minut. Tento způsob je skvělý pro přidávání máslové dýně do zimních salátů.