Jedná se o koření pocházející z rostliny rodu Myristica, která pochází z Afriky a východní Indonésie. Muškátový oříšek vonný (Myristica fragrans) pochází z indonéských ostrovů Banda, známých také jako Ostrovy koření, a patří mezi nejstarší koření, s nímž se v historii obchodovalo. V době, kdy se rozvíjel obchod s kořením podél tzv. hedvábné stezky, putoval z těchto malých indonéských ostrovů a stal se oblíbeným kořením hojně využívaným kulturami po celém světě.
Podle knihy The Nutmeg Trail od Eleanor Fordové můžeme usuzovat, že záměrný obchod s kořením začal kolem roku 2000 před naším letopočtem. Z Austronésie do Indie putovaly plodiny včetně koření, jako je muškátový oříšek, muškátový květ a hřebíček. Indie a Srí Lanka na oplátku posílaly zrnka pepře a skořice.
Monodora myristica je muškátový oříšek původem z Afriky, který se nazývá kalabaš nebo Ehuru a široce se používá v africké a západoindické kuchyni.
Co je muškátový oříšek?
Vlastně to není oříšek, ale semeno rostliny Myristica. Voňavá rostlina plodí zlatavé plody podobné meruňkám. Z jádra tohoto plodu pochází muškátový oříšek a muškátový květ, vnější slupka jádra muškátového oříšku je zvaná aril. Když jsou muškátové jádro a muškátové slupky čerstvé, mají lesklý vzhled díky olejům obsaženým v muškátovém oříšku. Po vysušení na koření ztratí svůj lesklý povrch. Příprava oříšku na koření trvá šest až osm týdnů.
Jak se používá?
Ve Spojených státech se s oblibou používá jako koření na pečení v chladnějších měsících – například v podzimních dezertech, ve směsích dýňového koření a je to právě on, kdo dodává vaječnému koňaku jeho výraznou chuť. Muškátový oříšek se více používá v kuchyni černošské diaspory, protože má svou historii v africké a karibské kuchyni.
Mimo Spojené státy a jeho použití v dezertech se používá i ve slané kuchyni. Je nezbytnou součástí směsí koření, jako je garam masala a quatre épices. Má jemně nahořklou a palčivou chuť. Hodí se také k masům nebo do omáček.
Muškátový oříšek se nepoužívá jen jako kulinářské koření. V ájurvédské a íránské medicíně se podává jako adstringent, pomocný prostředek při trávení a při nespavosti.
Muškátový oříšek Monodora myristica je známý také jako Ehuru, Kalabash nebo africký a kdysi byl považován za náhradu indonéského muškátového oříšku. Během obchodu s zotročenými lidmi se tato varianta dostala do Karibiku a někdy je známá jako jamajský muškátový oříšek. Místo plodu ve tvaru meruňky má rostlina kalabash tvar obrácené orchideje a pro svou krásu se často používá jako okrasná rostlina.
Obě varianty se nejlépe používají a jsou nejvoňavější, když se čerstvě nastrouhají na struhadle. Mletý oříšek lze použít také, ale nemá takovou chuťovou sílu jako čerstvě nastrouhaný.