Rýže

Rýže je základem každé kuchyně a díky mnoha různým druhům se hodí pro nekonečné množství receptů. Každý druh má svou vlastní chuť, strukturu a jedinečné vlastnosti, které se nejlépe hodí k různým účelům. Navíc přirozeně neobsahuje lepek, takže je snadným způsobem, jak ve svém jídelníčku nabídnout bezlepkové pokrmy.

Co to je?

Je to semeno travního druhu Oryza sativa (asijská rýže) nebo méně často O. glaberrima (africká rýže). Domestikovaná rýže je jako obilovina nejrozšířenější základní potravinou pro více než polovinu světové populace, zejména v Asii a Africe. Je zemědělskou komoditou s třetí nejvyšší světovou produkcí, hned po cukrové třtině a kukuřici.

Jak se pěstuje?

Tradiční metoda pěstování spočívá v zaplavení polí během nebo po zasazení mladých sazenic. Tato jednoduchá metoda vyžaduje dobré plánování zavlažování

Obvykle se pěstuje jako jednoletá rostlina, ačkoli v tropických oblastech může přežívat jako trvalka. Její pěstování je náročné na pracovní sílu a vyžaduje dostatek vody. Rýži však lze pěstovat prakticky kdekoli, dokonce i na strmých kopcích nebo v horských oblastech s využitím terasových systémů pro regulaci vody. Ačkoli její mateřské druhy pocházejí z Asie a některých částí Afriky, staletí obchodu a vývozu ji učinila běžnou v mnoha kulturách po celém světě.

Různé druhy

Existuje řada druhů, které se liší podle velikosti zrn, struktury a chuťového profilu. Představíme vám vybrané typy.

1. Arborio

Arborio je střednězrnná rýže, která je širší a má charakteristickou bílou tečku uprostřed zrna. Je pojmenována podle města Arborio v italském Pádském údolí, kde se pěstuje. Díky vysokému obsahu škrobu má rýže Arborio mírně žvýkací a lepkavou konzistenci a po uvaření získá krémovou strukturu.

K čemu se používá?: rýžový nákyp a polévka.

2. Basmati

Zrna basmati jsou po uvaření dlouhá, suchá a oddělená. Každému pokrmu dodávají příjemnou oříškovou vůni a chuť. Je běžná v indické a asijské kuchyni, ale lze ji použít v celé řadě chuťově výrazných receptů.

K čemu se používá: Dal, kari, pilafy a šafránová rýže.

3. Černá

Je známá také jako zakázaná rýže, získává svou barvu díky antokyanům, stejnému antioxidantu, který se nachází v borůvkách a ostružinách. Má jemně oříškovou, zemitou chuť a v čínské kuchyni se již dlouho používá pro své zdraví prospěšné vlastnosti.

K čemu se používá: do misek, rýžových nákypů, polévek, rýžových salátů a čínských koláčů z černé rýže.

4. Hnědá

Je to celozrnná rýže s neporušenými otrubami a klíčky, které jí dodávají charakteristickou hnědou barvu. Má pevnější strukturu a oříškovější chuť než bílá a v jedné porci poskytuje více vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Hnědou rýži lze nahradit v jakémkoli receptu, který vyžaduje bílou rýži, aby se zvýšil její výživový obsah.

K čemu se používá: do nádivek, misek, nákypů a rýžového pilafu

5. Jasmínová

Pěstuje se v Thajsku a dodá každému pokrmu exotický nádech a chuťový akcent. Po uvaření získá příjemnou květinovou vůni a vlhkou, měkkou strukturu. Používejte ji při přípravě různých tradičních asijských pokrmů, včetně kari a smažených pokrmů.

K čemu se používá: Kari, smažená jídla a další thajská a asijská jídla.

6. Dlouhozrnná bílá

Dlouhozrnná bílá rýže je nejčastěji používanou rýží v tradičních amerických receptech a je oblíbená také v asijské a mexické kuchyni. Ve srovnání s hnědou rýží má jemnou chuť a po uvaření lehčí a nadýchanější strukturu. Vaření trvá také mnohem kratší dobu než vaření hnědé rýže, ale kompromisem je nižší nutriční hodnota rýže v důsledku procesu jejího mletí.

K čemu se používá: do nádivek, misek, nákypů, smažených pokrmů, rýžového pilafu.

7. Předpařená – parboiled

Parboiled je rýže, která byla předpařená – tedy ošetřena parou – ještě v nejedlé vnější slupce. Tento proces zlepšuje strukturu rýže, zkracuje dobu vaření a zachovává některé původní vitaminy a minerály obsažené v rýži. Technicky se jedná spíše o způsob vaření rýže než o její odrůdu, takže může jít o dlouhozrnnou, střednězrnnou a krátkozrnnou rýži.

K čemu se parboiled rice používá: do nádivek, misek, nákypů, hranolků a rýžového pilafu.

8. Sushi

Rýže na suši může být krátkozrnná bílá nebo hnědá, má měkkou, jemnou a velmi lepkavou strukturu. Sushi rýže se vyrábí kombinací krátkozrnné bílé nebo hnědé s cukrem, solí a octem. Často je na obalu označena jako „sushi rýže“, což znamená, že je ideální pro rolování sushi.

K čemu se používá: na sushi, rýžové kuličky, poke bowls a sushi burrito.