Babička, zahrada, koláč v troubě. To jsou mé vzpomínky na prázdniny na venkově u babičky. A koláč – ten byl dost často rebarborový, protože babička jí měla plnou zahradu. Rebarborový koláč od babičky v sobě snoubí kyselost rebarbory se sladkým těstem, a to je dokonalá kombinace, obzvlášť na letní dny.
Reveň kadeřavá
Neboli rebarbora. Vysoká může být až dva metry. Ze země vyrůstají dlouhé řapíky s listy. Řapíky mohou být zelené i červené podle druhu. Konzumují se právě jen řapíky, a to vždy až po tepelné úpravě. Rebarbora obsahuje jedovaté látky včetně kyseliny šťavelové, které jsou hlavně v listech. Sbírá se hlavně v květnu a červnu. Pak se podíl kyseliny šťavelové zvyšuje, a to už by u některých jedinců mohlo vyvolat problémy.
Z rebarbory jsou i výborné džemy nebo ovocné knedlíky, hodí se i na zavařování.
Na zdraví
Rebarbora má v sobě řadu cenných látek, které podporují naše zdraví. Vápník, draslík, železo nebo třeba vitamín B. To věděli už i Tibeťané, kteří ji pro její léčivé účinky hojně pěstovali. Právě z Tibetu se rebarbora pak dostala i k nám do Evropy.
Rebarborový koláč
Pikantní nakyslá chuť rebarbory je v tomto koláči vyvážená nejen sladkým těstem, ale i drobenkou. Pro zvláčnění dáváme do těsta bílý jogurt. Těsto je univerzální a hodí se i pro další drobenkové koláče s jiným ovocem (i když rebarbora je vlastně zelenina).
Suroviny
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek oleje
- 2 hrnek vejce
- 300 ml bílého jogurtu
- 1 kypřící prášek
- 1 vanilkový cukr
- 400 g rebarbory
- Drobenka:
- 200 g hrubá mouka
- 100 g změklého másla
- 100 g cukru
Postup
- Nejprve si připravíme rebarboru. Oloupeme ji, nakrájíme na kostky a posypeme cukrem.
- Pak do mísy dáme vejce, utřeme s cukrem, přidáme jogurt, olej, mléko a nakonec prosypeme mouku s kypřícím práškem. Zpracujeme na hladké lité těsto.
- Těsto vylijeme na velký plech vyložený pečicím papírem, na to dáme rebarboru a posypeme drobenkou. Tu připravíte snadno, jen smícháním třech surovin, které promneme prsty.
- Pečeme asi 35 až 40 minut na 180 stupňů.
Zkuste ještě další rebarborové dezerty, třeba tento úžasný malinovo-rebarborový tvarohový dezert.