Malinovo-rebarborový tvarohový dezert

tvarohový dezert

Tenhle tvarohový dezert sice není tradiční na Velikonoce, ale k Velikonocům se krásně hodí. Je totiž barevný a lehký. A po všech těch čokoládových vejcích se určitě odlehčený dezert hodí. Vyzkoušejte náš tvarohový dezert s malinovo-rebarborovým želé na vrchu.

Tvarohový koláč s třpytivým ovocem sice není nic nového, ale tento koláč jsme obohatili dvěma novými směry. Vyměnili jsme očekávané třešně za rubínově červené rebarborovo-malinové želé a celý koláč jsme upekli na velkém plechu místo menší kulaté formy – ideální pro servírování pro větší počet lidí. Ale jinak je to vlastně tak trochu tradiční cheesecake, který začíná tradiční krustou z grahamových sušenek, která se rychle a rovnoměrně propeče.

Želatina

Tenhle dezert se neobejde bez želatiny, což pro mnohé může znamenat výzvu. Nebojte se, když dodržíte správný postup, vše dobře dopadne. My tady používáme práškovou, která se namočí do určitého množství vody (je napsáno na sáčku). Želatina se nevaří, jen pak smíchá s horkým sirupem.

Suroviny
  • 85 g nesoleného másla, rozpuštěná, plus další na vymazání
  • 18 plátků grahamových sušenek (250 g)
  • 2 šálky plus 2 lžíce cukru
  • 450 g smetanového sýra, pokojová teplota
  • ½ šálku zakysané smetany, pokojová teplota
  • ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
  • špetka hrubé soli
  • 2 velká vejce, pokojová teplota, lehce našlehaná
  • 700 g stonků rebarbory, 5 stonků oříznutých a podélně rozpůlených, zbytek nakrájený (1 ¾ šálku)
  • 180 g čerstvých malin
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 balíček neochucené práškové želatiny
Příprava

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Formu o rozměrech cca 22 x 33 cm vymažte máslem; vyložte ji pergamenem a na delších stranách nechte přesah. V kuchyňském robotu rozmixujte grahamové sušenky a 2 lžíce cukru na jemné drobky. Přeneste je do mísy a vmíchejte rozpuštěné máslo.

Drobky vtlačte na dno formy. Pečte krustu, dokud neztuhne, asi 15 minut. Nechte vychladnout na drátěné mřížce. Snižte teplotu trouby na 160 stupňů.

Smetanový sýr a zakysanou smetanu vyšlehejte na střední stupeň do hladka. Přišlehejte 3/4 hrnku cukru, pak zašlehejte vanilku a sůl. Přidejte vejce a šlehejte do hladka, podle potřeby seškrábejte mísu. Směs nalijte do korpusu; povrch uhlaďte. Pečte 25 až 35 minut do úplného ztuhnutí. Nechte zcela vychladnout. Chlaďte do ztuhnutí, asi 1 hodinu.

Mezitím v malém hrnci přiveďte k varu přikrytou nakrájenou rebarboru, maliny, 1/4 hrnku cukru, citronovou šťávu a 1/4 hrnku vody. Za občasného míchání vařte, dokud rebarbora nezměkne, asi 10 minut. Směs propasírujte přes jemné síto do mísy a jemně přitlačte na pevnou hmotu. Odstraňte pěnu z horní části tekutiny (mělo by vám zůstat o něco více než 1 šálek; v případě potřeby přidejte vodu).

Ve velké rovné pánvi přiveďte za stálého míchání k varu 4 šálky vody a zbývající 1 šálek cukru, dokud se cukr nerozpustí. Snižte teplotu na minimum; přidejte zbylé stonky rebarbory (v případě potřeby ve dvou dávkách). Vařte do mírného změknutí, 2 až 3 minuty. Pomocí dvou špachtlí opatrně přeneste stonky na plech vyložený papírovou utěrkou; nechte je okapat.

Na vychladlý tvarohový koláč naaranžujte 4 proužky rebarbory v rovnoměrných rozestupech. Zbývající proužky podélně rozkrojte na polovinu a vložte do prázdných míst.

Nasypte želatinu do 1/4 šálku vody; nechte ji 1 minutu změknout. Malinovo-rebarborový sirup znovu zahřejte, dokud nezačne vřít. Želatinu vmícháme, dokud se nerozpustí; opatrně ji nalijeme na proužky rebarbory na dort. Dort uložte do chladničky, dokud neztuhne, nejméně 2 hodiny a nejlépe přes noc.

Nakrájejte na kousky a podávejte.