Jidáše recept na velikonoční pečivo jsem začal dělat poměrně nedávno, ale už notnou dobu mě to lákalo. Jedná se o pečivo z kynutého těsta, tradičně připravované na Velikonoce.
Zelený čtvrtek, kdy se podle tradice mají jidáše recept správně připravovat, připomíná Ježíšovu poslední večeři s učedníky a ustanovení Večeře Páně. Zelený čtvrtek se v angličtině nazývá Maundy Thursday ze starého latinského názvu pro tento den „Dies Mandatum“, tedy „den nového přikázání“.
Na Zelený čtvrtek se u nás při snídani podávají jidáše s medem. Toto snídaňové pečivo, které vypadá jako provaz, naznačují osud Jidáše Iškariotského, který „šel a oběsil se“ (Mt 27,5 NKJ) v zoufalství poté, co Ježíše udal jeho nepřátelům.
Celková doba přípravy:
120 minut
Suroviny:
- 1 kg mouky
- 30 g droždí (1 balíček nebo 1 kostka sušeného droždí)
- 250 ml vlažného mléka a další (1 šálek)
- 120 g másla
- 100 g cukru (½ hrnku)
- 2 žloutky
- 1 čajová lžička soli
- vymaštěný plech nebo použijte pečicí papír
- 2 ušlehané bílky na polevu bochánků
- tekutý med
Postup:
Nejprve rozdrobíme droždí do velké mísy se lžící mouky a lžící cukru. Droždí zalijeme polovinou vlažného mléka a promícháme. Odstavíme na teplé místo, dokud droždí nezačne růst.
Do mísy nasypeme zbývající přísady a vidličkou mícháme, dokud se vše nespojí. V případě potřeby přidejte další mléko. Těsto by mělo být měkké, ale ne příliš lepivé. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 60 minut kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, nakrájíme na kousky a rozválíme na tenké špalíčky dlouhé asi 20 cm a široké jako prst. Tvarujte spirály, esovité provazy a uzly. Položte na plech pokrytý papírem na pečení a nechte 30 minut kynout.
Potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v předehřáté troubě při 190 C 15 minut, dokud nezezlátnou.
Vyjmeme z trouby a potřeme teplým medem smíchaným s trochou vody.
Z tohoto množství těsta připravíte asi 50 kusů.