Zelený chřest pečený v troubě

Zelený chřest

Chřestová sezóna je v plném proudu, a proto mám pro vás další recept s touto báječnou zeleninou. Tentokrát velmi jednoduchý a rychlý, ale také univerzální. Zelený chřest pečený v troubě se hodí jako příloha třeba k masu, zkuste ho třeba s grilovanou rybou nebo jehněčím. Pečený chřest ochucený česnekem, citronem a parmazánem je opravdu pohádka pro vaše chuťové pohárky.

Jak nakrájet chřest

Nejrychlejší a nejjednodušší způsob ořezávání chřestu je seřadit všechny (čisté) stonky na prkénko a ostrým kuchařským nožem odříznout silné konce. Pokud se obáváte, že budete krájet na nesprávném místě, zkuste tento trik. Chcete-li odstranit dřevnaté konce, uchopte stonek chřestu za oba konce a ohýbejte ho, dokud nepraskne. Chřest se přirozeně zlomí v místě, kde začíná být tvrdý.

Jak ochutit chřest

Tento zelený chřest jednoduše ochutíte čerstvým česnekem, mořskou solí a černým pepřem. Chuť dodá také parmazán a čerstvá citronová šťáva. Jedná se o univerzální recept, takže neváhejte přidat koření a upravit podle své chuti.

Jak na chřest v troubě

Pečení chřestu nemůže být jednodušší: Chřest potřete olivovým olejem a posypte sýrem a kořením. Uspořádejte stonky v jedné vrstvě do zapékací misky a pečte, dokud nezměknou. Před podáváním zapečený chřest podle chuti pokapejte citronovou šťávou.

Jak dlouho chřest péct

V troubě vyhřáté na 210 °C by měl být chřest dokonale upečený asi po 12 až 15 minutách.

Co podávat k pečenému chřestu?

Můžete podávat s jehněčím masem nebo grilovanou rybou – ale hodil by se i ke kuřecímu masu, steaku nebo vepřovému masu.

Jak skladovat pečený chřest

Tento pečený chřest bude nejlépe chutnat v den, kdy je upečený. Pokud vám však zůstanou zbytky, můžete je skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až tři dny.

Vytisknout recept
Porkm Side Dish
Typ kuchyně Mediterranean
Klíčové slovo zelený chřest
Doba přípravy 10 minuty
Doba vaření 15 minuty
Celkový čas 25 minuty
Počet porcí 4
Autor Tereza Hotová

Postup

  • Předehřejte troubu na 210 – 220 °C.
  • Chřest vložte do mísy, pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Posypte parmazánem, česnekem, solí a pepřem. Uspořádejte chřest v jedné vrstvě do zapékací misky.
  • Pečte v předehřáté troubě do změknutí, 12 až 15 minut podle tloušťky. Těsně před podáváním pokropte citronovou šťávou.

Chcete vyzkoušet i další recepty s chřestem? Zkuste třeba tento jarní salát nebo chřestové rizoto.