Chřestová sezóna je v plném proudu, a proto mám pro vás další recept s touto báječnou zeleninou. Tentokrát velmi jednoduchý a rychlý, ale také univerzální. Zelený chřest pečený v troubě se hodí jako příloha třeba k masu, zkuste ho třeba s grilovanou rybou nebo jehněčím. Pečený chřest ochucený česnekem, citronem a parmazánem je opravdu pohádka pro vaše chuťové pohárky.
Jak nakrájet chřest
Nejrychlejší a nejjednodušší způsob ořezávání chřestu je seřadit všechny (čisté) stonky na prkénko a ostrým kuchařským nožem odříznout silné konce. Pokud se obáváte, že budete krájet na nesprávném místě, zkuste tento trik. Chcete-li odstranit dřevnaté konce, uchopte stonek chřestu za oba konce a ohýbejte ho, dokud nepraskne. Chřest se přirozeně zlomí v místě, kde začíná být tvrdý.
Jak ochutit chřest
Tento zelený chřest jednoduše ochutíte čerstvým česnekem, mořskou solí a černým pepřem. Chuť dodá také parmazán a čerstvá citronová šťáva. Jedná se o univerzální recept, takže neváhejte přidat koření a upravit podle své chuti.
Jak na chřest v troubě
Pečení chřestu nemůže být jednodušší: Chřest potřete olivovým olejem a posypte sýrem a kořením. Uspořádejte stonky v jedné vrstvě do zapékací misky a pečte, dokud nezměknou. Před podáváním zapečený chřest podle chuti pokapejte citronovou šťávou.
Jak dlouho chřest péct
V troubě vyhřáté na 210 °C by měl být chřest dokonale upečený asi po 12 až 15 minutách.
Co podávat k pečenému chřestu?
Můžete podávat s jehněčím masem nebo grilovanou rybou – ale hodil by se i ke kuřecímu masu, steaku nebo vepřovému masu.
Jak skladovat pečený chřest
Tento pečený chřest bude nejlépe chutnat v den, kdy je upečený. Pokud vám však zůstanou zbytky, můžete je skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až tři dny.
Suroviny
- 1 svazek tenkých chřestových výhonků ořezaných
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 ½ lžíce strouhaného parmezánu
- 1 stroužek česneku drcený
- 1 lžička mořské soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 210 – 220 °C.
- Chřest vložte do mísy, pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Posypte parmazánem, česnekem, solí a pepřem. Uspořádejte chřest v jedné vrstvě do zapékací misky.
- Pečte v předehřáté troubě do změknutí, 12 až 15 minut podle tloušťky. Těsně před podáváním pokropte citronovou šťávou.
Chcete vyzkoušet i další recepty s chřestem? Zkuste třeba tento jarní salát nebo chřestové rizoto.