Jarní salát s chřestem a cizrnou

jarní salát

Když se na jaře oteplí, dostanu vždycky chuť na tento jarní salát. Lehký, světlý a plný nejlepších jarních plodin je dokonalým příkladem toho, proč je sezónní stravování tak vzrušující. Tento recept na jarní salát se skládá téměř výhradně ze zeleniny, ale protože každá z nich je právě teď nejchutnější, nejsladší nebo nejměkčí, nemusíte dělat mnoho, abyste z nich vytvořili chutný pokrm. Smíchejte je s pikantním dresinkem, posypte trochou sýra a přidejte hrst ořechů, aby křupaly. Stačí pár minut námahy a připravíte si jarní salát, který bude hýřit chutěmi. Je to tak jednoduché a chutné a myslím, že si ho zamilujete.

K přípravě tohoto receptu na jarní salát budete potřebovat následující ingredience:

  • Chřest – blanšíruji ho, dokud není křupavý, ale stále jasně zelený.
  • Hrášek – jeho sladká chuť je v tomto jarním zeleném salátu vynikající! Téměř vždy používám rozmražený mražený hrášek, ale stejně chutný by byl i blanšírovaný čerstvý hrášek.
  • Ředkvičky – pro křupavost a růžovou barvu!
  • Sýr feta – dodá vynikající pikantní chuť.
  • Opražené pistácie a pražená cizrna – dodají bílkoviny, oříškovou chuť a křupavost.
  • Avokádo – bohatý a krémový kontrast ke křupavé zelenině a křupavé cizrně.
  • Čerstvé bylinky – Vyberte si jednu nebo použijte směs! Tento jarní zelený salát rád připravuji ze směsi bazalky, máty a pažitky.
  • Zelený salát – hodí se jakákoli jemná jarní zelenina. Mezi mé oblíbené patří hlávkový a červený listový salát, mesclun a rukola.
  • A zálivka se světlým bylinkovým nádechem – nejprve chřest a hrášek přeliji touto pikantní směsí citronové šťávy, bílého vinného octa, olivového oleje a bazalky. Při sestavování salátu ho pak ještě pokapu dresinkem. Mňam!
Varianty

Dobrý recept na salát je vždy flexibilní a tento jarní salát není výjimkou. Zde je několik mých oblíbených způsobů, jak ho obměnit:

Vyměňte sýr nebo ho vynechejte. Místo fety použijte měkký kozí sýr nebo mini mozzarellové kuličky, případně vynechejte sýr, aby byl tento chřestový salát veganský.

Zeleninu můžete obměňovat. Použijte to, co vypadá dobře na farmářském trhu nebo v obchodě s potravinami! Pokud nemůžete najít ředkvičky, skvělou náhradou budou kedlubny nebo japonská řepa. Tento jarní hráškový salát také rád připravuji s blanšírovanými cukrovými lusky nebo zelenými fazolkami místo chřestu.

Vyzkoušejte i jiné ořechy nebo semínka. Skvělé by byly opražené mandle, vlašské ořechy nebo pepita.

Připravte špenátový salát. Pokud se vám podaří sehnat jemný baby špenát, tento salát s chřestem, hráškem a ředkvičkami ho skvěle využijete.

Přidejte extra růžovou barvu. Salát doplňte několika nakládanými červenými cibulkami.

Návrhy na servírování jarního salátu

Díky cizrně, fetě a avokádu je tento recept na jarní salát sám o sobě lehkým a sytým jídlem. Pokud ho chcete doplnit plátkem křupavého chleba, domácí focacciou nebo avokádovým toastem, můžete si ho dát k obědu!

Tento chutný salát je také jednou z mých nejoblíbenějších jarních příloh – k pečenému masu, frittatě nebo pizze.

Suroviny

  • 1 svazek chřestu, měkké části, nakrájené na centimetrové kousky
  • ½ hrnku mraženého hrášku, rozmrazeného
  • Několik hrstí zeleného salátu
  • 2 ředkvičky nakrájené na tenké plátky
  • ½ šálku rozdrobeného sýra feta
  • ½ avokáda, bez pecky a nakrájeného na kostičky
  • ¼ šálku nasekaných opražených pistácií
  • ½ šálku pražené cizrny
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (bazalka, máta a/nebo pažitka)
  • Mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Dresink

  • ¼ šálku čerstvé bazalky nebo směsi bazalky a máty
  • malý stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy a ½ lžičky kůry
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje, více podle potřeby
  • ¼ lžičky mořské soli

Příprava

Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody a poblíž postavte misku s ledovou vodou. Chřest blanšírujte asi 1 minutu, dokud nezměkne, ale zůstane jasně zelený. Přeneste ho na 1 minutu do ledové vody a nechte okapat. Chřest nechte oschnout, přendejte ho zpět do mísy a přidejte hrášek.

Připravte zálivku: V kuchyňském robotu rozmixujte bylinky, česnek, citronovou šťávu, kůru, ocet, olivový olej a sůl.

Polovinu zálivky přidejte do mísy s chřestem a promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete.

Salát sestavte. Na talíř naaranžujte zelený salát, na něj navrstvěte směs chřestu a hrášku, ředkvičky, fetu, avokádo, pistácie, cizrnu a bylinky. Pokapejte zbylým dresinkem, podle chuti osolte a opepřete a podávejte.