Velmi lehké jídlo, které se rozhodně hodí k jaru. Ideálně po Velikonocích, kdy jste si vykoledovali řadu vařených vajec a teď dumáte, co s nimi. Vaječná pomazánka je sice klasika, ale zkuste pro jednou také něco jiného. Navíc vaječná tlačenka udělá hodně parády třeba i na oslavách. Je to jednoduché jídlo, které zvládne každý. I ten, kdo neumí vařit. Tady totiž skoro nic nevaříte.
Pokud si recept chcete ještě více usnadnit, použijte sterilovanou kupovanou zeleninu – například Moravanka. Jinak si budete muset čerstvou zeleninu nakrájet na kostičky a krátce povařit. Sterilovaná ve sladkokyselém nálevu také dodá správnou nakyslou chuť.
Kdo se obává použití želatiny, protože s ní nemá dobrou zkušenost, tady se bát nemusíte. Zkuste tu práškovou pro vaječnou tlačenku. Jen zalijete horkou vodou a máte hotovo. Zatím nám tlačenka vždy správně ztuhla.
A do jaké formy? Vaječná tlačenka může mít řadu podob, takže ji dejte, co jaké chcete, tady můžete využít svou fantazii. Nechat ztuhnout vaječnou tlačenku můžete ve formě na srnčí hřbet, v mini bábovkách nebo jen obyčejné plastové misce či malém pekáčku. Vystelte ale potravinovou fólií, ať to jde dobře vyklopit.
Suroviny
- 6 vajec vařených natvrdo
- 200 g šunky
- 2 kyselé okurky
- 1 cibule
- Moravanka
- želatina v sáčku na vaječnou tlačenku
- 150 ml vody
- sůl, pepř
Příprava
Nejprve uvařte vajíčka, po vychladnutí oloupejte a nakrájejte najemno.
Nakrájejte salám na kostičky a cibuli najemno.
Scedíme sterilovanou zeleninu, pokrájíme a nálev si ponechte.
Směs zeleniny smícháme s nakrájenou cibulí a salámem, okurkami, vajíčky, majonézou, osolíme, opepříme.
Připravíme v misce želatinu, necháme podle návodu rozpustit v horké vodě, mícháme. Želatinu necháme trochu vychladnout, nalijeme do ní lák z Moravanky a pak zalijeme směs zeleniny. Vše promíchejte.
Směs nalijeme do formy vystlané fólií. Zakryjeme fólií i nahoře a dáme ztuhnout do lednice na několik hodin.
Podávejte nejlépe s pečivem