Jarní kuřátko je označení pro baby kuře, malé kuře většinou o hmotnosti do 500 g. Proto musíte počítat s tím, že pro celou rodinu to nebude. Jedno jarní kuřátko vystačí na dvě porce masa. Pokud máte doma velkého jedlíka, tak ten by zvládl celé jarní kuřátko i sám.
Jarní kuřátka mají jemnější chuť. Také mají méně tuku. Maso je křehčí a rychleji se propeče. Proto si při pečení můžete dovolit vyšší teplotu.
K jarnímu kuřátku se také perfektně hodí jarní zelenina, ale vlastně i kterákoliv jiná. Pokud ji chcete upéct, pečte zvlášť. Já mám nejraději na pánvi osmažený hrášek s máslem. Případně zelené fazolky.
Tenhle recept je plný citronů, pokud ale dovnitř do kuřete dávat citrony nechcete, můžete ho naplnit nádivkou.
Jarní kuřátka můžete podávat s bramborovou kaší, brambory nebo jen nějakým dobrým jarním salátem.
Suroviny
- jarní kuřátko (2 porce)
- 50 g změklého másla
- 2 citrony
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvé petrželky
- tymián, rozmarýn
- sůl, pepř
- hrášek mražený + 3 lžíce másla
Příprava
Nejprve předehřejte troubu na 200 stupňů.
Pak v misce připravte směs na potření kuřátka. Utřete máslo s drceným česnekem, nastrouhejte kůru z jednoho citronu a vymačkejte trochu citronové šťávy. Přidejte sůl, pepř, tymián, nasekanou petrželku a rozmarýn.
Máslovo-citronovou směsí potřete celé kuřátko.
Zbylý citron rozkrájejte a dva dílky vložte do kuřátka. Ještě osolte a opepřete celé kuře. Zbylé dílky citronu můžete vložit do pekáčku vedle masa.
Podlijte nejlépe vývarem či trochou vody.
Peče se asi 45 až 50 minut. Na polovinu pečení ho přiklopte, pak odkryjte, aby se udělala kůrka. Můžete ho také průběžně polívat.
Připravte si před koncem pečení dušený hrášek jako přílohu. Na pánvi rozehřejte lžíci másla, přidejte hrášek, podlijte trochou vody a duste asi 10 minut. Pak do něj vmíchejte zbylé máslo a osolte.
Jarní kuřátko podávejte s hráškem a brambory.