Vymýšlíte, co k večeři? A máte chuť zkusit něco nového? Tak mám pro vás tip. Burgery z lososa inspirované Řeckem způsobí revoluci ve vašem večerním stravování. Tyto hamburgery z lososa jsou nejen zdravé a plné lahodných řeckých chutí, ale jsou připravené za méně než 30 minut. Podávají se s řeckými citronovými bramborami a řeckým salátem a jsou ideální večeři pro příležitostné rodinné stolování nebo grilování na zahradě.
Přípravu hamburgerů zahájíte smícháním nakrájeného lososového filé bez kůže s pažitkou, koprem a oreganem, které placičkám vdechnou chuť Středomoří. Výsledkem je chutné jídlo, které si pravděpodobně budete připravovat znovu a znovu, přelité česnekovo-mátovým jogurtem a vložené mezi opečené housky.
Zdravá večeře
Lososové burgery jsou bohaté na omega-3 a vitamín B a představují zdravou a lehkou alternativu, kterou můžete zařadit do svého repertoáru burgerů.
Zatímco hamburgery z obvyklejších druhů masa drží při vaření nebo grilování snadno pohromadě, losos je nepoddajnější, proto se může drobit. Trik na nejlepší burger z čerstvého lososa, který drží pohromadě bez strouhanky, spočívá v tom, že lososa jemně rozmixujete.
Suroviny
- 650 g filet z lososa bez kůže, nakrájený na kousky
- 1 velké vejce
- 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- olivový olej ve spreji na vaření
- sýr feta
- obyčejný plnotučný řecký jogurt
- malý stroužek česneku, mletý
- 1 polévková lžíce jemně nasekané čerstvé máty
- 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
- červená cibule nakrájená na plátky, okurky a rajčata nakrájená na plátky, na podávání
- 8 mini nebo 4 běžné housky, opečené
Příprava
V kuchyňském robotu rozmixujte lososa a vejce na jemné kousky. Přeneste do velké mísy. Přidejte pažitku, kopr, oregano, citronovou kůru, 3⁄4 lžičky soli a několik zrnek černého pepře. Vlhkýma rukama vytvarujte z lososové směsi 4 kulaté placičky.
Připravte omáčku: Ve středně velké míse smíchejte jogurt, fetu, česnek, mátu a citronovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem.
Grilujte placičky: Rozpalte gril na střední teplotu a rošty potřete olejem. Horní stranu lososových karbanátků potřete olejem a položte je na gril naolejovanou stranou dolů. Vrchní stranu potřete dalším olejem a opékejte, dokud losos nezezlátne a není propečený, 4 minuty z každé strany. Lososové placičky vložte mezi opečené houstičky s omáčkou, rajčaty, cibulí a okurkami.