Sekaná s bramborovou kaší. Zní to nudně a obyčejně? Omyl! Výborná domácí sekaná je pochoutka, která některým může připomenout dětství. Příprava není složitá a zvládne ji i začátečník.
Jaké maso?
Vždy mleté a nejlepší poměr je půl na půl, tedy půlka hovězího mletého a půlka vepřového mletého. Jen vepřová je příliš tučná, jen hovězí je suchá. Ideální samozřejmě je, pokud si můžete namlít svoje čerstvé maso. Je to opravdu rozdíl oproti balenému! Přidat dovnitř můžete pak také slaninu nakrájenou na kostičky.
Aby nepopraskala?
Jak upéct, aby domácí sekaná na povrchu nepraskala? Nejprve z masa musíte vytlačit vzduch, třeba tím, že s ní několikrát hodíte do pekáče z výšky. Před pečením ji ještě potřete vodou nebo bílkem a během pečení pak pravidelně polévejte výpekem.
Jak dochutit?
Cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř – to je taková klasika. Bez toho se sekaná neobejde. Přidat můžete i drcený kmín, nebo oregano a petrželku, klidně i čerstvou.
Suroviny
- 1 kg mletého masa – mix
- 2 ks cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 vejce
- lžíce sušené majoránky
- lžička soli
- ½ lžičky drceného kmínu
- pepř
- strouhanka cca 6 lžic
Příprava
Do velké mísy dejte mleté maso, pokrájenou cibuli najemno, propasírovaný česnek, vejce (trochu bílku si nechte na později), sůl a další koření. Dobře promíchejte.
Pak přidejte strouhanku a hněťte rukama docela dlouho. Nejprve pasírujte mezi prsty a pak vytvarujte do šišky.
Dejte do pekáčku, několikrát pohoďte (viz výše) a podlijte trochu vodou. Potřete bílkem.
Pečte cca hodinu na 180 stupňů. Pravidelně podlévejte.