Biskupský chlebíček

biskupský chlebíček

I když má v názvu chlebíček, jedná se spíše o moučník. Sladké pečivo, které má tvar bochánku – takový ovocný chlebík. Biskupský chlebíček je plný kandovaného a sušeného ovoce, ořechů nebo kousků čokolády a většinou politý čokoládovou polevou. Je také spojen s Vánocemi, hlavně v USA, ale řada lidí ho peče na Vánoce i u nás. Nebo kdykoliv během roku.

Recept je velmi jednoduchý a není třeba se bát zkusit si biskupský chlebíček upéct i doma. Suroviny se mohou v každém receptu trochu lišit, základem je ale vždy hodně vajec – jako na piškotové těsto. Zvlášť bílky a zvlášť žloutky. Z bílků se vyšlehá tuhý sníh, aby byl moučník pěkně nadýchaný.

Moučník plný barev a vůní

Tenhle moučník rozhodně není nudný. Po rozkrojení se vám ukáže plná paleta barev podle toho, jaké druhy ovoce a ořechů či čokolády jste do něj dali. Ochutit ho také můžete kořením – například skořicí či muškátovým oříškem.

Poleva

Na tomhle moučníku mám nejraději to spojení křupavé čokoládové polevy a vláčného těsta. Nejlepší čokoládová poleva je samozřejmě ze smetany a vysokoprocentní hořké čokolády. Pokud ale čokoládovou polevu nechcete, stačí posypat moučkovým cukrem. Také varianta.

A proč biskupský chlebíček?

Název zřejmě pochází z německého ovocného chlebíčku Bischofsbrot, který se pekl v klášterech během křesťanských svátků.

Suroviny

Na polevu

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g smetany ke šlehání

Příprava

Rozdělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny a zašleháme postupně máslo.

Vyšlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh. Lehce vmíchejte do mísy se žloutky, prosyjte mouku a nasypte kandované ovoce, oříšky a strouhanou citronovou kůru, rozinky a vyškrábnutý vanilkový lusk. Jemně promíchejte.

Troubu předehřejte na 165 stupňů. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a posypte moukou nebo vyložte pečícím papírem.

Do formy vlijte těsto a pečte asi 40 minut. Zkoušku proveďte špejlí.

Poleva: Smetanu v hrnci přivedeme k varu. Nalámanou čokoládu dáme do mísy a zalijeme vařící smetanou. Za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit.