Rozinky

Rozinky jsou sušené bobule vinné révy. Jsou přirozeně sladké, protože mají vysoký obsah cukru a kalorií.  Navzdory své malé velikosti jsou nabité energií a bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály. Takže až budete mít příště chuť na sladkosti nebo cukroví, zvažte, zda si nedáte rozinky, abyste ukojili svou touhu. Vaše tělo se dočká prospěšných účinků.

Využití

Jíst je můžete i samotné, skvěle se hodí také do salátů, do směsí s ovesnými vločkami, do jogurtu či cereálií. Možná jste je také jedli zapečené v lahodných sušenkách, chlebu a muffinech. Používají se do bábovek, vánoček a mazanců.

Složení

Mají sice vysoký obsah cukru a kalorií, ale pokud je jíme s mírou, jsou našemu zdraví prospěšné. Rozinky totiž pomáhají trávení, zvyšují hladinu železa a udržují silné kosti. Pro vytrvalostní sportovce jsou skvělou alternativou drahých sportovních žvýkaček a gelů. Nabízejí rychlý zdroj tolik potřebných sacharidů a mohou pomoci zlepšit váš výkon.

Co prospěšného obsahují?

Vláknina: půl šálku rozinek vám dodá 3,3 gramu vlákniny, což je zhruba 10 až 24 procent denní potřeby v závislosti na věku a pohlaví. Vláknina pomáhá trávení a také hraje roli při snižování hladiny cholesterolu

Železo: rozinky jsou dobrým zdrojem železa. Půl šálku rozinek obsahuje 1,3 miligramu železa. To je asi 7 procent doporučené denní dávky. Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek.

Vápník: rozinky obsahují asi 45 miligramů vápníku na 1/2 šálku. To představuje asi 4 % denní potřeby. Vápník je nezbytný pro zdravé a silné kosti a zuby.

Antioxidanty: rozinky jsou výjimečným zdrojem přirozeně se vyskytujících chemických látek zvaných fytonutrienty, jako jsou fenoly a polyfenoly. Tyto typy živin jsou považovány za antioxidanty. Ty pomáhají odstraňovat volné radikály z krve a mohou zabránit poškození buněk a DNA.

Vyrobte si vlastní rozinky

Chcete si zkusit vyrobit vlastní rozinky? Je to jednoduché:

Sežeňte si hrozny.

Odstraňte velké stopky.

Omyjte je ve studené vodě.

Položte je na tác a postavte ho ven na suchý, slunečný den (nejlépe se osvědčí, když má tác otvory nebo škvíry pro cirkulaci vzduchu).

Hrozny otáčejte, aby byly rovnoměrně vystaveny slunci.

Za pouhé dva až tři dny budete mít vlastní rozinky.