Malé křupavé osmažené rybičky. Vždycky, když jedeme do Chorvatska, těším se na ně. Fritované malé rybky tam nabízejí na každém rohu a pro mě zkrátka patří k dokonalé dovolené. Slunce, moře a …grundle! Je to oblíbená pochoutka i v Řecku, kde jim říkají gavros.
Smaží se celé na oleji či na másle, obalené v mouce. A celé se také konzumují. Samotné. Jen tak. Nebo se zeleninou, chlebem.
V Čechách mají grundle také svou historii. Připravovali se ze sladkovodních ryb, hlavně z mřenek – 10 centimetrů dlouhých rybiček. Počty této rybky ale u nás v důsledku znečišťování řek klesají.
V Praze byly vyhlášené hlavně podolské grundle. V Podolí byla řada rybářských hospůdek, které grundle podávaly často jen s chlebem a křenem. Obalovalo se pouze v mouce nebo i v trojobalu.
Suroviny
Příprava
Rybky propláchněte ve vodě a nechte okapat. Mražené můžete obalovat rovnou, bez rozmražení. Rybky se ponechávají v celku, nic neodkrajujte.
Připravte na talíř hladkou mouku a promíchejte do ní koření. Buď koupenou směs na ryby nebo si vytvořte vlastní směs. Hodí se například sušený česnek, sladká paprika, pepř.
Ve směsi obalte rybky a smažte na vyšší vrstvě oleje – asi 4 až 5 minut. Pak je položte na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný olej.
Na závěr osolte. Můžete zakápnout i citronem. Podávejte se zeleninou a pečivem.