Grundle – malé chutné rybičky

grundle

Malé křupavé osmažené rybičky. Vždycky, když jedeme do Chorvatska, těším se na ně. Fritované malé rybky tam nabízejí na každém rohu a pro mě zkrátka patří k dokonalé dovolené. Slunce, moře a …grundle! Je to oblíbená pochoutka i v Řecku, kde jim říkají gavros.

Smaží se celé na oleji či na másle, obalené v mouce. A celé se také konzumují. Samotné. Jen tak. Nebo se zeleninou, chlebem.

V Čechách mají grundle také svou historii. Připravovali se ze sladkovodních ryb, hlavně z mřenek – 10 centimetrů dlouhých rybiček. Počty této rybky ale u nás v důsledku znečišťování řek klesají.

V Praze byly vyhlášené hlavně podolské grundle. V Podolí byla řada rybářských hospůdek, které grundle podávaly často jen s chlebem a křenem. Obalovalo se pouze v mouce nebo i v trojobalu.

Suroviny

  • 200 g grundlí (prodává se směs malých rybek s označením grundle)
  • hladká mouka
  • koření na ryby
  • olej

Příprava

Rybky propláchněte ve vodě a nechte okapat. Mražené můžete obalovat rovnou, bez rozmražení. Rybky se ponechávají v celku, nic neodkrajujte.

Připravte na talíř hladkou mouku a promíchejte do ní koření. Buď koupenou směs na ryby nebo si vytvořte vlastní směs. Hodí se například sušený česnek, sladká paprika, pepř.

Ve směsi obalte rybky a smažte na vyšší vrstvě oleje – asi 4 až 5 minut. Pak je položte na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný olej.

Na závěr osolte. Můžete zakápnout i citronem. Podávejte se zeleninou a pečivem.