Zvláště při chladném počasí člověk opravdu ocení teplou a hutnou polévku. Prohřeje a zasytí. A o poctivé gulášové polévce to platí dvojnásob. S čerstvým domácím chlebem je to plnohodnotné jídlo, ne jen první chod. Pro deštivý chladný večer je gulášová polévka ideální večeří pro celou rodinu. A když jí uvaříte více, je skvělá i druhý den. Říká se „hospodská klasika“, ale tuhle klasiku zvládnete připravit i doma.
Co patří do poctivé gulášové polévky?
Tučnější hovězí maso je ideál – krk nebo loupaná plec. Pokud ale máte mleté hovězí, také můžete využít. Doba vaření se tak zkrátí. Pak hodně cibule, rajský protlak, brambory a koření. To je základ, bez kterého to nebude poctivá gulášová polévka.
Samozřejmě najdete třeba recepty, kde místo masa použijete párek. Taky se dá, ale do té poctivé gulášové polévky to má daleko.
Tipy
Polévku není potřeba zahušťovat, pokud se vám přes to zdá, že je příliš řídká, pak můžete místo mouky využít brambory. Některé jen rozmačkáte a vrátíte zpět do polévky. Tím se zahustí.
Kdo má rád ostřejší jídla, může dát ještě pálivou papriku.
Suroviny
- 350 g přední hovězí (krk nebo loupaná plec)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g brambor
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- sůl, pepř
- 1 l vývaru (hovězí, zeleninový)
Příprava
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte sádle. Přidejte na kostky nakrájené maso a opečte. Zaprašte paprikou, přidejte protlak a kmín a chvíli restujte.
Pak přilijte vývar a vařte asi hodinu.
Prolisujte česnek a přidejte do polévky. Po hodině přidejte také brambory na menší kostičky, osolte, opepřete a vařte dalších cca 10 minut. Nakonec posypte majoránkou.