Hovězí zadní je jedno z nejkvalitnějších druhů mas skotu. Má málo tuku a je velmi libový. Nabízí spousty možností úprav, proto se využívá v mnoha receptech. Jak v těch „omáčkových“ jako je znojemská, štěpánská, svíčková, frankfurtská, nebo na bifteky a steaky. Tam všude najde hovězí zadní své uplatnění. Jedinou nevýhodou může být delší příprava. Když ale chcete rozpadající se maso, musíte holt chvíli počkat. My si dnes připravíme hovězí plátky na houbách.
K tomuto receptu je skvělé, pokud můžete využít vlastnoručně sesbírané a nasušené či čerstvé houby. Člověk má hned z jídla i lepší prožitek. Takže pokud jste nadšený houbař, tenhle hovězí zadní recept je skvělou volbou.
Stejně jako u jiných receptů z hovězího zadního, i tady nechte dusit maso nejméně hodinu. Aby bylo opravdu měkké.
Tip
Pro zjemnění omáčky můžete na závěr přimíchat jednu lžíci zakysané smetany.
Pokud použijete sušené houby, nechte je před tím namočené v misce s vodou.
Suroviny
- 500 g hovězího zadního
- cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 ml vývar
- 300 g čerstvých hub nebo 3 hrsti sušených
- sůl, pepř, drcený kmín
- houbové koření
- olej, máslo
- hladká mouka
- 1 lžíce zakysané smetany
Příprava
Maso nakrájíme na plátky asi 1 cm široké, naklepeme, osolíme a opepříme. Posypeme drceným kmínem.
Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibulku, přidejte česnek, zprudka osmažte maso z obou stran.
Podlijte půlkou vývaru, přidejte houbové koření a houby a pod pokličkou duste asi hodinu.
Pak přidejte druhou půlku vývaru. Zahustěte trochou jíšky z másla a mouky.
Na závěr přidejte lžíci smetany. Případně dochuťte solí či pepřem.
Podávejte nejlépe s rýží.