Houbový kuba

kuba

Je to velmi prosté, ale chutné jídlo. Houbový kuba, nebo také černý kuba, je staročeské jídlo spojené se Štědrým dnem, kdy se podává k obědu jako bezmasý pokrm. Pokud ale máte doma zásoby nasušených hub, nemusíte se s kubou omezovat jen na ten jeden den v roce, ale uvařit si ho i během roku. Recept je velmi jednoduchý a základní ingredience jsou vlastně jen dvě – houby a kroupy. Dochutí se pak ještě česnekem, cibulí, kmínem a majoránkou a sádlem.

Kde se kuba vzal

Tradice tohoto receptu je velmi stará. Houby jedli naši předci velmi často v dobách, kdy byl nedostatek masa (např. za války). V různých krajích měl kuba různou podobu, ale základ zůstává všude stejný. Černý kuba se mu začalo říkat kvůli houbě stroček trubkovitý, který roste hlavně na jihu Čech a je téměř černý.

Příprava

Je to sice velmi jednoduchý recept, vyžaduje ale určitou přípravu. Houby i kroupy je třeba předem namočit. Kroupy alespoň 30 minut, budou pak rychleji měkké. Houby je nejlépe nechat namočené ve studené vodě přes noc, aby nabobtnaly do původního objemu čerstvé houby.

Tip

Při vaření krup můžete použít kousek másla nebo je vařit ve vývaru, budou pak lépe chutnat.

Suroviny

Příprava

Nechte nejprve namočit propláchnuté kroupy ve studené vodě (30 – 60 minut).

Slijte vodu a v nové osolené vodě je vařte s kouskem másla asi 30 minut.

Pokud jste nestihli namočit sušené houby den předem, pak je zalijte vodou, přiveďte k varu, vypněte a nechte vychladnout.

Ve velké pánvi rozpusťte sádlo a osmažte nakrájenou cibuli do zlatova. Houby sceďte (vodu si ponechte), pokrájejte je a přidejte do pánve a 2-3 minuty opékejte.

Slijte kroupy a také nasypejte do pánve, přidejte majoránku a kmín. Přilijte asi 100 ml vody z hub a nechte 5 minut vařit, dokud se voda nevypaří. Přidejte prolisovaný česnek, případně dosolte.

Vymažte pekáček sádlem, nalijte směs z pánve a dejte do trouby zapékat na půl hodiny při 180 stupních.

Podávejte nejlépe s kyselými okurkami nebo zelím.