Nejlepší domácí brownies

brownies

Dlouhá léta jsem nemohl najít recept na brownies, který by splňoval mé požadavky. Tedy velmi vláčné a čokoládové, s křupavými okraji a křupavým vrškem. Nakonec ale formou „pokus – omyl“ se mi to za ta léta povedlo!

Není to vůbec složité, ale výsledek je dokonalý. Základem je cukr, univerzální mouka, sůl a čokoládové lupínky. Dále přidáváme tyto klíčové ingredience: trochu vody s vejci, abychom dosáhli vlhké a lepkavé struktury brownies. A protože tento recept neobsahuje žádný prášek do pečiva, jsou vejce nezbytná pro to, aby se brownies v troubě nafoukly.

Práškový cukr – trik, jak připravit domácí brownies, které jsou stejné jako ty z krabice! Práškový cukr obsahuje kukuřičný škrob, který pomáhá zahušťovat těsto bez chemických přísad, které najdete ve směsi.

Neslazený kakaový prášek – doporučuji použít holandsky zpracovaný kakaový prášek. Pokud je hrudkovitý, nezapomeňte ho přesít!

Olej – Zatímco mnoho receptů na brownies používá nesolené máslo, tento recept vyžaduje řepkový olej. Já používám olivový olej, protože ho mám po ruce a miluji jeho bohatou chuť.

Vanilkový extrakt – 1/2 lžičky vanilky opravdu zvýrazní čokoládovou chuť.

To je vše! Tyto fantastické domácí brownies jsou tak snadné.

Případné zbytky skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 3 dny. Koláčky lze také dobře zmrazit, a to až na dobu jednoho měsíce. Když jsem je dělal naposledy, zdvojnásobil jsem recept a druhou várku uložila do mrazáku.

Tipy na nejlepší brownies

Lepší čokoládové lupínky = lepší brownies. Jedním z největších tajemství přípravy skvělých brownies je použití velkých a kvalitních čokoládových lupínků, alespoň 60% hořká čokoláda.

Je lepší je vytáhnout spíše brzy, než je tam nechat příliš dlouho. Nikdo nemá rád suché brownies, takže při přípravě tohoto receptu buďte opatrní. Pečte je tak dlouho, dokud z nich párátkem nevypadne jen pár drobků. Pokud jste na vážkách, klidně je z trouby vyndejte. Po vychladnutí ještě ztuhnou!

Počkejte, až vychladnou. Snažte se odolat a nejezte je rovnou z trouby. Když je necháte vychladnout, budou lepkavější a vláčnější a při krájení se budou méně rozpadat. Navíc budou mít ještě bohatší čokoládovou chuť. Věřte mi, vyplatí se počkat!

Suroviny

  • 1 1/2 šálku krystalového cukru*
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 2/3 šálku kakaového prášku, pokud je hrudkovitý, prosátého
  • 1/2 šálku moučkového cukru, pokud je hrudkovitý, prosátého
  • 1/2 šálku hořké čokolády
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku řepkového oleje nebo extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce vody
  • 1/2 lžičky vanilky

Příprava

Předehřejte troubu na 170 °C. Misku na pečení lehce postříkejte sprejem na pečení a vyložte ji pergamenovým papírem. Nastříkejte pergamenový papír.

Ve středně velké míse smíchejte cukr, mouku, kakaový prášek, moučkový cukr, čokoládové lupínky a sůl.

Ve velké míse vyšlehejte vejce, olivový olej, vodu a vanilku.

Suchou směs nasypte na mokrou a míchejte, dokud se nespojí.

Nalijte těsto do připravené formy (bude husté – to nevadí) a stěrkou uhlaďte povrch. Pečte 40 až 48 minut, nebo dokud se na párátko nevypíchne jen pár drobků (poznámka: je lepší vytáhnout brownies dříve, než je nechat příliš dlouho).

Poznámky

*Pokud chcete snížit množství cukru, měl jsem úspěch s 1 šálkem krystalového cukru místo 1 1/2 šálku.