Cosmopolitan – elitní, ale jednoduchý koktejl

cosmopolitan

Není ani příliš sladký, ani příliš trpký, ale ideální pro posezení na letní terase s přáteli. To je koktejl Cosmopolitan.

Příprava koktejlu Cosmopolitan

I když existuje mnoho variant, tahle vychází z toho, co máme (a většina našich přátel) v zásobě ve spíži. Dobrá vodka, likér triple sec (my rádi používáme Cointreau) a čerstvá limetka. K tomu sladká voňavá pomerančová kůra a je hotovo.

Jak připravit nejlepší recept na koktejl Cosmopolitan

Při výběru vodky volte něco ze střední až vyšší řady. Použijte to, o čem víte, že vám chutná. Chybu neuděláte ani použitím citronové vodky. Další věcí, kterou je třeba si zapamatovat, je zde použití čerstvé limetkové šťávy – ne té balené. Možná je to trochu víc práce, ale chuť je mnohem lepší.

Na závěr do něj rád přidávám trochu pomerančové kůry. Jistě, může to vypadat jako zbytečná ozdoba, ale pokud to uděláte správně, dodá to koktejlu trochu sladkosti. A také pomerančový nádech, který skryje sílu a vůni vodky. No a taky to noblesně vypadáJ.

Je to takový svěží, jasný a veselý nápoj.

Suroviny

  • 4 cl vodky
  • 1,5 cl triple sec, Grand Marnier nebo Cointreau
  • 3 cl brusinkového džusu
  • 1 1/2 čajové lžičky až 3 čajové lžičky čerstvé limetkové šťávy
  • jedna dvoucentimetrová pomerančová kůra
  • led

Příprava

Naplňte koktejlový šejkr ledem a poté přidejte vodku, triple sec, brusinkovou šťávu a limetkovou šťávu. (Pokud máte rádi trpkost limetkové šťávy, pak dejte 3 čajové lžičky). Koktejlový šejkr protřepávejte asi 30 sekund, dokud se dobře nevychladí. Poté přeceďte do sklenice na martini.

Ozdobte pomerančovou kůrou/twistem. Pro extra příval chuti loupejte twist pomerančové kůry nad naplněnou koktejlovou sklenicí. Tímto způsobem se pomerančové silice rozstříknou do sklenice a dodají chuť navíc.