Domácí vaječný likér – studený, ale zahřeje

vaječný likér

Také je vaječný likér vaším oblíbeným nápojem, který si spojujete nejen s Vánoci, ale s celým zimním obdobím?

Mě vaječný likér vždycky zaručeně zahřeje! Můžete si ho vychutnat jako aperitiv u Štědrovečerní večeře nebo skvěle poslouží jako originální vánoční dárek, který vaši blízcí jistě ocení. A nezapomněli jsme ani na ty nejmenší! Aby děti o tuto vánoční pochoutku nepřišly, na konci tohoto receptu naleznete také alternativu bez alkoholu.

Doba přípravy:

  • Příprava ingrediencí: 20 minut
  • Doba vaření: 10 minut
  • Celkem: 30 minut

Suroviny:

  • plechovka kondenzovaného mléka
  • 200 ml 30 % smetany
  • 1 vanilkový lusk (možno nahradit balíčkem vanilkového cukru)
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 5 žloutků
  • 300 ml rumu
Vaječný likér ideálně připravte z vajec slepic z volného chovu.

Postup přípravy:

Do hrnce vlijte kondenzované mléko a smetanu. Rozřízněte podélně vanilkový lusk a jeho obsah přidejte společně s krupicovým cukrem do hrnce.

Za stálého míchání přiveďte k varu, dokud se cukr nerozpustí. Po rozpuštění cukru hrnec odstavte.

V míse vyšlehejte šlehačem žloutky, dokud nezesvětlají a nevytvoří pěnu (cca 5 minut).

Postupně k vyšlehaným žloutkům přilévejte horkou směs a míchejte.

Z mísy dejte směs do hrnce a za stálého míchání přiveďte při mírném varu do vámi požadované konzistence (obvyklá hustota je řidší než pudink). Poté hrnec odstavte.

Po vychladnutí přilijte alkohol a nalijte do sklenic.

Vaječný likér – dětská verze:

Děti si rády hrají na malé dospělé. Jistě budou nadšené, když připravíte vaječný likér i pro ně. Postup pro nealkoholickou variantu tohoto nápoje je obdobný jako klasická verze, jen nalijete 2 polévkové lžíce rumu již při ohřevu kondenzovaného mléka a smetany, aby se alkohol vyvařil.

Na zdraví!