Také je vaječný likér vaším oblíbeným nápojem, který si spojujete nejen s Vánoci, ale s celým zimním obdobím?
Mě vaječný likér vždycky zaručeně zahřeje! Můžete si ho vychutnat jako aperitiv u Štědrovečerní večeře nebo skvěle poslouží jako originální vánoční dárek, který vaši blízcí jistě ocení. A nezapomněli jsme ani na ty nejmenší! Aby děti o tuto vánoční pochoutku nepřišly, na konci tohoto receptu naleznete také alternativu bez alkoholu.
Doba přípravy:
- Příprava ingrediencí: 20 minut
- Doba vaření: 10 minut
- Celkem: 30 minut
Suroviny:
- plechovka kondenzovaného mléka
- 200 ml 30 % smetany
- 1 vanilkový lusk (možno nahradit balíčkem vanilkového cukru)
- 5 lžic krupicového cukru
- 5 žloutků
- 300 ml rumu
Postup přípravy:
Do hrnce vlijte kondenzované mléko a smetanu. Rozřízněte podélně vanilkový lusk a jeho obsah přidejte společně s krupicovým cukrem do hrnce.
Za stálého míchání přiveďte k varu, dokud se cukr nerozpustí. Po rozpuštění cukru hrnec odstavte.
V míse vyšlehejte šlehačem žloutky, dokud nezesvětlají a nevytvoří pěnu (cca 5 minut).
Postupně k vyšlehaným žloutkům přilévejte horkou směs a míchejte.
Z mísy dejte směs do hrnce a za stálého míchání přiveďte při mírném varu do vámi požadované konzistence (obvyklá hustota je řidší než pudink). Poté hrnec odstavte.
Po vychladnutí přilijte alkohol a nalijte do sklenic.
Vaječný likér – dětská verze:
Děti si rády hrají na malé dospělé. Jistě budou nadšené, když připravíte vaječný likér i pro ně. Postup pro nealkoholickou variantu tohoto nápoje je obdobný jako klasická verze, jen nalijete 2 polévkové lžíce rumu již při ohřevu kondenzovaného mléka a smetany, aby se alkohol vyvařil.
Na zdraví!