Vaječný koňak recept na vánoční klasiku

vaječný koňak recept

Vaječný koňak recept na naprostou českou vánoční klasiku. Dělala ho už moje babička a v naší zeměpisné šířce na něj existuje nespočet různých receptů.

Můj vaječný koňak recept je v podstatě kopií toho starého babičkovského receptu, jelikož jeho chuť a vůni si pamatuji od dětství. Dospělí mě tenkrát nechávali ochutnat množství asi tak na špičku prstu a pro mě to tenkrát byl velký svátek. Kouzlo zakázaného ovoce zafungovalo a vaječný likér miluji dodnes. Už ho můžu neomezené množství, ale nikdy to s ním nepřeháním. Jelikož se jedná o sladký likér, může po jeho přílišné konzumaci hodně bolet hlava.

Vaječný koňak můžete podávat i ledově vychlazený.

Vaječný koňak recept není určen k okamžité spotřebě. Nechte likér odležet přes noc nebo i déle, aby se plně rozvinulo aroma a zjemnil alkohol. Mnoho lidí ho připravuje jako dárek k Vánocům nebo Velikonocům, ale je tak lahodný, že ho často vypijete dříve, než ho stihnete darovat.

Celková doba přípravy:

25 minut

Suroviny:

  • 1 šálek mléka
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 3/4 šálku cukru
  • 1 vanilkový lusk, podélně rozříznutý
  • 5 velkých žloutků
  • 1 šálek rumu

Postup:

Zahřejte mléko, smetanu a vanilkový lusk na teplotu přibližně 70°C (k měření teploty použijte potravinářský nebo masový teploměr).

Žloutky vyšlehejte s cukrem. Pomůže, když je naředíte několika lžícemi horkého mléka, ale pozor, ať se vám nesrazí.

Žloutky následně přidávejte do zbytku mléka tenkým proudem za stálého míchání metličkou. Pro tento krok můžete použít i ponorný mixér.

Míchejte na mírném ohni a udržujte teplotu přibližně 70°C po dobu 5 až 10 minut.

Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout. Přidejte oba alkoholy a míchejte, dokud nezvnikne kompaktní směs.

Nalijte přes síto do velké odměrky nebo přes trychtýř do čisté láhve. Vanilkový lusk a případné pevné kousky vyhoďte.

Před pitím nechte přes noc v chladničce.

Tip

Pokud je tekutina příliš řídká, pravděpodobně nebyla dostatečně dlouho zahřívána. Vařte za stálého míchání, dokud tekutina nepokryje hřbet lžíce jako řídký pudink. Můžete to udělat ve vodní lázni (na páře), abyste snížili riziko, že se žloutky srazí.