Pokud se během svátků potkáváte s přáteli a rodinou, je vždy dobré mít nějaký přípitek po ruce. Tentokrát vám prozradím jednoduchý recept na nevařený domácí vaječný likér ze salka. V jednom z předchozích receptů jsem psal recept už na domácí vaječný likér. Ten byl ale také ze smetany a mírně se žloutky povařili. Přeci jen představa pít syrová vejce někomu nedělá dobře.
Teď se ale podíváme na domácí vaječný likér ze Salka – klasický „vaječňák“ ze syrových vajec a k tomu nám bude stačit už jen Salko. Co to je? Tradiční český produkt – slazené zahuštěné plnotučné mléko, 8% tuku. Je také možné ho přidat do kávy, dezertů, ale také právě likérů. Najdete ale také varianty light nebo neslazené.
.
Suroviny
- 6 žloutků
- 1 plechovka Salka
- 1 plechovka neslazeného Salka
- 6 lžic vanilkového cukru (můžete přidat podle chuti)
- pár kapek vanilkového extraktu
- 300 ml rum (pravý) nebo whiskey
- lžička citronové šťávy (nemusí být)
- skořice (volitelná)
Příprava
Všechny ingredience vyšleháme do pěny, nejlépe mixerem.
Přilijeme rum a dobře promícháme.
Nalijeme do lahví a v chladu můžeme skladovat až měsíc.
Při podávání můžeme navrch posypat trochu mletou skořicí.