Do Vánoc zbývá už jen pár dní, takže řada z nás má neustále ruce od mouky, cukru a másla. Pečení cukroví je radost, ale ještě navíc si ho můžete zpestřit domácím karamelovým irským krémem Baileys. Pusťte si koledy, připravte domácí karamelový Baileys a vánoční pohoda je tu.
Dejte si drink
Čas je něco, čeho se před Vánoci nedostává. Rychle stihnout svou práci, nakoupit dárky, upéct cukroví, připravit dekorace, besídky dětí ve škole, vánoční večírky ve firmě…na co jsem ještě zapomněl? Takže je mi jasné, že času máme všichni málo. Proto je tenhle koktejl nejlepší. Příprava vám zabere asi 5 minut. Takže to máme rychleji, než byste se stačili obléknout a zajít si pro Baileys do obchodu. A je to i levnější!
V minulosti jsem už domácí Bailey’s dělal, recept na klasiku najdete tady. Ale tenhle je o level výš. Kombinace karamelu, kávy a whisky je naprosto božská.
Směs je sametově hladká a krémová – představte si hustší verzi čokoládového mléka, jen s alkoholem. Práškové espresso dodává v pozadí jemný nádech kávové chuti a karamel přidává opečené tóny a zároveň tento koktejl dokonale osladí.
Co budete potřebovat
- Smetanu
- Whisky (Seagram’s 7 nebo Jameson)
- Čokoládový sirup
- Slazené kondenzované mléko
- Karamel (domácí nebo koupený v obchodě)
- Instantní espresso nebo kávový prášek
- Vanilkový extrakt
Dávejte pozor, protože teď to bude složitější. Vezměte si velký džbán, nasypte do něj všechno a roztočte to. Nalijte na led a podávejte. Bum – domácí Bailey’s.
Skvělý dárek
Nevíte, co kolegům v práci jako malou vánoční pozornost? Zkuste je oslnit domácím Baileys. Kupte pěkné lahve, nalepte roztomilé etikety a máte dárek! Tímhle určitě nikdo nepohrdne.
Suroviny
- 2 šálky smetany 12 %
- 1/4 šálku čokoládového sirupu nebo rozpuštěné čokolády
- 1 lžička instantního espressa nebo kávového prášku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku karamelového sirupu
- 1/2 šálku slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
- 1 šálek whisky (například Seagrams nebo Jameson)
Příprava
Všechny ingredience smíchejte nejlépe v mixéru a mixujte jen 1 až 2 minuty. Přelijte a uchovávejte v chladničce, dokud nebudete chtít použít. Vydrží až 2 měsíce. Podávejte s ledem.
Tip
Pokud nemáte karamelový sirup, můžete použít rovnou karamelové salko.