Křehké těsto obklopující vydatnou směs hovězího masa a zeleniny s kořením – naučíme vás, jak připravit ty nejlepší hovězí empanadas, jaké jste kdy ochutnali.
Co je empanada?
Empanadas je slaná kapsa ve tvaru půlměsíce, která se vyrábí z těsta a plní se různými ingrediencemi. Náplň empanady je velmi různorodá a může obsahovat cokoli od hovězího masa, kuřecího masa, vepřového masa, tuňáka, korýšů, sýra a/nebo zeleniny.
Z čeho se empanadas vyrábí?
Složení empanady se v jednotlivých zemích opravdu liší – v Portoriku si můžete dát empanadu z mletého hovězího masa s příměsí sofritu, zatímco v Mexiku může být empanada naplněna trhaným kuřecím masem a kukuřicí. Přes všechny tyto rozdíly však existuje několik jednotících faktorů. Empanadas jsou v podstatě malé kapsy z těsta.
Na povrchu je jednoduché domácí těsto a uvnitř nějaký druh bílkoviny (obvykle vepřové, kuřecí nebo hovězí maso, ale někdy i ryba nebo sýr).
Obvykle obsahují také alespoň jednu nebo dvě jednoduché druhy zeleniny – například kukuřici, brambory nebo mrkev nakrájené na kostičky.
A v neposlední řadě jsou obvykle ochuceny kořením (např. kmínem nebo i skořicí) a/nebo chilli papričkami.
Náš recept na hovězí empanadu
Mleté hovězí maso a vařené brambory.
Zelenina: cibule, celer, hrášek a mrkev.
Česnek a spousta koření.
Trocha hovězího vývaru, aby se náplň empanady z mletého hovězího masa nevysušila.
Z čeho se vyrábí těsto na empanadu?
Rozhodně doporučuji vyrobit si vlastní těsto na empanadu. Domácí těsto je opravdu jednoduché – když umíte udělat těsto na koláč, zvládnete i těsto na empanadu. Budete potřebovat jen: mouku, ledovou vodu, sůl, vychlazené máslo, vejce.
Do tohoto receptu na domácí těsto na empanady používáme chlazené máslo. Při práci s máslem o pokojové teplotě nebo s rozpuštěným máslem je kůrka tvrdá.
Tipy pro přípravu domácích hovězích empanadas
Po naplnění empanadas potřete zvenčí a pomažete vajíčkem. Trocha vajíčka jim dodá pěknou zlatohnědou kůrku.
Empanadas naplněné mletým hovězím masem položte na tvrdý povrch a okraje pevně přitlačte vidličkou, aby všechna lahodná náplň z mletého hovězího masa zůstala pevně uvnitř malé kapsičky. ¨
Sestavené empanadas z mletého hovězího masa položte na pergamenem vyložený plech a dejte na 20 minut do chladničky. V tuto chvíli můžete empanadas zmrazit, pokud je připravujete dopředu.
Chcete-li tyto bramborové a hovězí empanadas připravit předem, zakryjte plech s nepečenými empanadas a uložte je do chladničky až na dva dny. Až je budete chtít sníst, pečte je 40 minut.
Z jaké země jsou empanadas?
Empanadas (což ve španělštině znamená „zabalit do chleba“) jsou příruční verze tradičních španělských masových koláčů. Jejich náplně, velikost a způsoby přípravy se v jednotlivých latinskoamerických zemích liší.
Suroviny
- 1 velká brambora, oloupaná, nakrájená na kostičky o velikosti 1,5 cm.
- 2 lžíce olivového oleje
- 350 g mletého hovězího masa
- 1/2 střední cibule, nastrouhaná
- 1 malá mrkev, nastrouhaná
- 1 řapík celeru, jemně pokrájené
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1/2 lžičky chilli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 3/4 šálku hovězího vývaru
- 1/2 šálku hrášku
- půl lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
Těsto
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 lžičky mořské soli
- 120 g nesoleného másla, vychlazeného a nakrájeného na kostky
- 1 velké vejce, pokojová teplota
- 1/3 šálku ledové vody
- 1 vejce, rozšlehané na potření
Příprava
Vypracujte těsto: V kuchyňském robotu zpracujte mouku a sůl. Přidejte máslo, 1 velké vejce a ledovou vodu a pulzujte, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku. Z těsta vytvarujte kouli. Těsto pevně přikryjte plastovou fólií a dejte do chladničky alespoň na 30 minut.
Připravte náplň: Naplňte středně velký hrnec do ¾ vodou a přiveďte k varu. Přidejte do hrnce brambory nakrájené na kostičky a vařte je do změknutí.
Mezitím na velké pánvi nastavené na střední teplotu zahřejte olivový olej. Přidejte mleté hovězí maso spolu s cibulí, celerem a mrkví. Smažte, dokud hovězí maso nezhnědne a zelenina nezměkne, asi 8 minut. Jakmile jsou brambory uvařené, slijte je a přidejte k mletému hovězímu masu.
Přidejte česnek, chilli, kmín, skořici a hovězí vývar a vařte ještě 1 minutu, dokud se koření nerozvoní. Přidejte i hrášek a vařte na mírném ohni, dokud se vše plně nevstřebá a nevstřebá se většina tekutiny. Dochuťte solí a pepřem.
Pečení
Předehřejte troubu na 190 °C a umístěte rošt do středu trouby.
Vyjměte těsto z chladničky a rozdělte ho na 10 stejných dílů. Každý díl těsta rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na velmi tenký plát, až vznikne kruh o průměru asi 10 cm. Pracujte s jedním po druhém a na jednu stranu těsta přidejte náplň.
V malé misce smíchejte rozšlehané vejce s 1 lžící vody. Navlhčete cukrářský štětec vaječným roztokem a navlhčete jím vnitřní ¼ cm okraj těsta. Přeložte těsto na polovinu přes náplň. Pomocí vidličky pevně přitiskněte okraje k sobě. Tento postup zopakujte se zbývajícím těstem a náplní a naaranžujte je na pergamenem vyložený plech.
Vršek každé empanady potřete vejcem. Pečte 35 minut nebo dozlatova.