Hovězí empanadas

empanadas

Křehké těsto obklopující vydatnou směs hovězího masa a zeleniny s kořením – naučíme vás, jak připravit ty nejlepší hovězí empanadas, jaké jste kdy ochutnali.

Co je empanada?

Empanadas je slaná kapsa ve tvaru půlměsíce, která se vyrábí z těsta a plní se různými ingrediencemi. Náplň empanady je velmi různorodá a může obsahovat cokoli od hovězího masa, kuřecího masa, vepřového masa, tuňáka, korýšů, sýra a/nebo zeleniny.

Z čeho se empanadas vyrábí?

Složení empanady se v jednotlivých zemích opravdu liší – v Portoriku si můžete dát empanadu z mletého hovězího masa s příměsí sofritu, zatímco v Mexiku může být empanada naplněna trhaným kuřecím masem a kukuřicí. Přes všechny tyto rozdíly však existuje několik jednotících faktorů. Empanadas jsou v podstatě malé kapsy z těsta.

Na povrchu je jednoduché domácí těsto a uvnitř nějaký druh bílkoviny (obvykle vepřové, kuřecí nebo hovězí maso, ale někdy i ryba nebo sýr).

Obvykle obsahují také alespoň jednu nebo dvě jednoduché druhy zeleniny – například kukuřici, brambory nebo mrkev nakrájené na kostičky.

A v neposlední řadě jsou obvykle ochuceny kořením (např. kmínem nebo i skořicí) a/nebo chilli papričkami.

Náš recept na hovězí empanadu

Mleté hovězí maso a vařené brambory.

Zelenina: cibule, celer, hrášek a mrkev.

Česnek a spousta koření.

Trocha hovězího vývaru, aby se náplň empanady z mletého hovězího masa nevysušila.

Z čeho se vyrábí těsto na empanadu?

Rozhodně doporučuji vyrobit si vlastní těsto na empanadu. Domácí těsto je opravdu  jednoduché – když umíte udělat těsto na koláč, zvládnete i těsto na empanadu. Budete potřebovat jen: mouku, ledovou vodu, sůl, vychlazené máslo, vejce.

Do tohoto receptu na domácí těsto na empanady používáme chlazené máslo. Při práci s máslem o pokojové teplotě nebo s rozpuštěným máslem je kůrka tvrdá.

Tipy pro přípravu domácích hovězích empanadas

Po naplnění empanadas potřete zvenčí a pomažete vajíčkem. Trocha vajíčka jim dodá pěknou zlatohnědou kůrku.

Empanadas naplněné mletým hovězím masem položte na tvrdý povrch a okraje pevně přitlačte vidličkou, aby všechna lahodná náplň z mletého hovězího masa zůstala pevně uvnitř malé kapsičky. ¨

Sestavené empanadas z mletého hovězího masa položte na pergamenem vyložený plech a dejte na 20 minut do chladničky. V tuto chvíli můžete empanadas zmrazit, pokud je připravujete dopředu.

Chcete-li tyto bramborové a hovězí empanadas připravit předem, zakryjte plech s nepečenými empanadas a uložte je do chladničky až na dva dny. Až je budete chtít sníst, pečte je 40 minut.

Z jaké země jsou empanadas?

Empanadas (což ve španělštině znamená „zabalit do chleba“) jsou příruční verze tradičních španělských masových koláčů. Jejich náplně, velikost a způsoby přípravy se v jednotlivých latinskoamerických zemích liší.

Suroviny

  • 1 velká brambora, oloupaná, nakrájená na kostičky o velikosti 1,5 cm.
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 350 g mletého hovězího masa
  • 1/2 střední cibule, nastrouhaná
  • 1 malá mrkev, nastrouhaná
  • 1 řapík celeru, jemně pokrájené
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 3/4 šálku hovězího vývaru
  • 1/2 šálku hrášku
  • půl lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře

Těsto

  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 120 g nesoleného másla, vychlazeného a nakrájeného na kostky
  • 1 velké vejce, pokojová teplota
  • 1/3 šálku ledové vody
  • 1 vejce, rozšlehané na potření

Příprava

Vypracujte těsto: V kuchyňském robotu zpracujte mouku a sůl. Přidejte máslo, 1 velké vejce a ledovou vodu a pulzujte, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku. Z těsta vytvarujte kouli. Těsto pevně přikryjte plastovou fólií a dejte do chladničky alespoň na 30 minut.

Připravte náplň: Naplňte středně velký hrnec do ¾ vodou a přiveďte k varu. Přidejte do hrnce brambory nakrájené na kostičky a vařte je do změknutí.

Mezitím na velké pánvi nastavené na střední teplotu zahřejte olivový olej. Přidejte mleté hovězí maso spolu s cibulí, celerem a mrkví. Smažte, dokud hovězí maso nezhnědne a zelenina nezměkne, asi 8 minut. Jakmile jsou brambory uvařené, slijte je a přidejte k mletému hovězímu masu.

Přidejte česnek, chilli, kmín, skořici a hovězí vývar a vařte ještě 1 minutu, dokud se koření nerozvoní. Přidejte i hrášek a vařte na mírném ohni, dokud se vše plně nevstřebá a nevstřebá se většina tekutiny. Dochuťte solí a pepřem.

Pečení

Předehřejte troubu na 190 °C a umístěte rošt do středu trouby.

Vyjměte těsto z chladničky a rozdělte ho na 10 stejných dílů. Každý díl těsta rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na velmi tenký plát, až vznikne kruh o průměru asi 10 cm. Pracujte s jedním po druhém a na jednu stranu těsta přidejte náplň.

V malé misce smíchejte rozšlehané vejce s 1 lžící vody. Navlhčete cukrářský štětec vaječným roztokem a navlhčete jím vnitřní ¼ cm okraj těsta. Přeložte těsto na polovinu přes náplň. Pomocí vidličky pevně přitiskněte okraje k sobě. Tento postup zopakujte se zbývajícím těstem a náplní a naaranžujte je na pergamenem vyložený plech.

Vršek každé empanady potřete vejcem. Pečte 35 minut nebo dozlatova.