Lískové ořechy

Rostou na keři zvaném líska obecná. Ten můžete potkat i tady u nás, i když hojně se pěstuje v Turecku, jižní Evropě či Spojených státech. Plody – lískové ořechy – se ukrývají pod skořápkou, sklízejí se září a říjen. Ořechy mají nasládlou chuť a jsou velkou zásobárnou energie, ale i dalších zdraví prospěšných živin.

Původ

Líska obecná roste pomalu a je to dlouhověký strom. Původně pochází údajně z Asie, odkud se rozšířil do Evropy. Lískové ořechy se řadí k nejstarším plodinám vůbec.

Na zdraví

Lískové ořechy v sobě ukrývají mnoho prospěšných látek. Mají vysokou energetickou hodnotu díky tukům, přes 60 procent. Jsou tedy velmi kalorické. Jsou bohatým zdrojem mononenasycených mastných kyselin – například kyselina linolová, která pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu.

Lískové ořechy dále obsahují bílkoviny, sacharidy, vlákninu, také mají mnoho cenných látek: železo, vápník, zinek, fosfor, draslík, měď a hořčík. Také vitamíny například E a B. B1 a B3 jsou důležité pro podporu metabolismu a náš nervový systém. Takže i když mlsáte, děláte něco pro zdraví.

Druhy

V obchodech můžete najít lískové ořechy v mnoha formách. Jádra můžete koupit pražená, blanšírovaná, loupaná i se slupkou. Mletá, nadrobno i v celku. Z ořechů se také vyrábí olej.

Jak skladovat

Aby vám ořechy nenapadly plísně, houby nebo paraziti, je dobré je mít v suchu a ve tmě, vhodný je třeba plátěný pytlík. Mohou se také zamrazit (vydrží až rok) nebo skladovat v lednici.

Konzumovat je můžete jen tak celé, nebo je použít jako přísadu do pečení a vaření. Vyrobit můžete také oblíbenou lískooříškovou pomazánku.

Využití v kuchyni

Mleté ořechy jsou skvělé na výrobu náplní do koláčů nebo košíčků, nebo jimi můžete nahradit část mouky při pečení.