Vláčné čokoládové muffiny recept

muffiny recept

Vláčné čokoládové muffiny recept je opravdu jednoduchý. Tyto cupcake obsahují spoustu čokoládové chuti a je jen z jednoduchých každodenních ingrediencí. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte přírodní kakaový prášek a podmáslí. A k dokonalosti navrch vykouzlete čokoládový máslový krém. Dnešní čokoládové muffiny jsou pro opravdové milovníky čokolády.

Co bude potřeba na muffiny recept?

Potřebujete 2 mísy, 1 metličku a 1 stěrku. Základem těchto čokoládových košíčků – a tím, co je zodpovědné za jejich super vláčnou strukturu – je olej. Nebudeme tedy šlehat máslo, takže není třeba vytahovat mixér. I když rozhodně můžete použít ruční nebo stojanový mixér, pokud je to pro vás jednodušší.

Neuvěřitelně vlhké textury dosáhneme také pomocí podmáslí. Stejně jako v těchto čokoládových košíčcích plněných krémem nám podmáslí také dodá tu nejlepší chuť. Já obvykle podmáslí v ledničce nemám, takže místo něj zakysávám plnotučné mléko.

Další tip? Ujistěte se, že používáte přírodní neslazený kakaový prášek, ne slazené kakao.

Čokoládové těsto by ve výsledku nemělo být příliš husté, protože pak by to spíše bylo na brownies. Chceme piškotové, dortové těsto. To je náš cíl.

K dokonalosti chybí…poleva

Příchuť polevy je zcela na vás. Zkusit můžete čokoládový máslový krém, krémové polevy ze sýra, vanilkový máslový krém…či jen polít polevou a posypat lupínky.

Suroviny

  • 3/4 hrnku univerzální mouky
  • 1/2 šálku neslazeného přírodního kakaového prášku
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 velká vejce při pokojové teplotě
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1/2 šálku světlého hnědého cukru
  • 1/3 šálku rostlinného nebo řepkového oleje (nebo rozpuštěného kokosového oleje)
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku podmáslí při pokojové teplotě

Poleva

  • Čokoládový máslový krém nebo vanilkový máslový krém
  • sypání (nepovinné)

Příprava

Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte formu na muffiny 12 košíčky.

V míse prošlehejte mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl, dokud se důkladně nespojí. Odstavte. Ve střední míse vyšlehejte vejce, krystalový cukr, hnědý cukr, olej a vanilku, dokud se nespojí. Polovinu mokrých přísad vlijte do suchých přísad. Poté přilijte polovinu podmáslí. Několik sekund jemně šlehejte. Postup opakujte se zbývajícími mokrými přísadami a podmáslím. Míchejte, dokud se nespojí; nemíchejte příliš. Těsto bude řídké.

Těsto nalijte nebo nalijte lžící do formiček. Naplňte je pouze do poloviny (to je nezbytné! pouze do poloviny!), aby se nerozlily po stranách nebo nepropadly.

Pečte 18-21 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Před poléváním polevou nechte zcela vychladnout.

Vychladlé cupcakes můžete potřít polevou podle libosti.  Nebo ozdobte krémem.