Hřib koloděj ve skvělé smetanové omáčce

hřib koloděj

Pokud máte rádi houby, rádi houbaříte, pak hřib koloděj je na talíři velmi chutný. Tuto houbu, lidově modrák, musíte ale pořádně tepelně upravit, aby vám nezpůsobila zažívací potíže. A co je to dostatečně? No alespoň podusit 20 minut.

Kam za ním

Hřib koloděj roste hlavně v listnatých lesích, najít ho ale můžete i v alejích a parcích. Třeba pod buky, duby nebo břízami. Roste v létě a na podzim. Lidově se mu říká také modrák, protože když na něj zatlačíte, v tom místě zmodrá. A jak ho poznáte? Klobouček je hnědoolivový, zespodu je žlutý až oranžovočervený. Noha je pokrytá oranžovočervenou síťkou. Je možné ho zaměnit za hřib kovář, který má ale většinou tmavší klobouk a nemá síťku na noze.

Co s ním

Nejlépe ho využijete třeba v bramboračce nebo při vepřovém na houbách. Pokud máte směs hub, pak můžete připravit třeba houbové karbanátky, houbový guláš nebo různé omáčky. A právě jednu takovou vynikající omáčku si můžete podle našeho receptu připravit. Je opravdu rychlá a velmi návyková! A pokud už stále dokola nechcete jíst smaženice, pak je to skvělý způsob na zpracování hub.

Suroviny

  • 4 hřiby koloděje (nebo směs hřibů)
  • smetana ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • červená cibule
  • 1 dcl vody
  • sůl, pepř, drcený kmín

Příprava

Hřiby očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.

Cibuli také nakrájíme na velmi jemno.

V pánvi rozehřejeme máslo a houby orestujeme.

Pak přidáme cibuli a dále restujeme pár minut. Poté přilijeme vodu a dusíme po poklicí 20 minut.

Nakonec přilijte smetanu, přidejte koření a krátce nechte probublat.

Jako přílohu máme nejraději těstoviny, ale hodí se třeba i k nokům.