Tato jemná švestková omáčka je tak snadná na přípravu a doplní chutě mnoha pokrmů! Je to oblíbená omáčka, kterou si můžete připravit i doma!
Švestková omáčka se skvěle hodí k pečenému nebo grilovanému masu. Ať už je vepřové nebo kuřecí, švestková omáčka dodá masu nasládlou příchuť. Skvěle ladí ale také se zvěřinou, kachnou nebo uzeným jazykem, ale i grilovaným sýrem.
Kdo si potrpí na sladká jídla, pak doporučuji vyzkoušet makové šišky ze švestkovou omáčkou. Také výtečné.
Co potřebujete
Jak by název napovídal, základem budou švestky, respektive povidla z nich. Buď si udělejte domácí, anebo tedy vezměte kupovaná. Pak také máslo a mouku na jíšku, koření a rum nebo slivovice. Kdo má rád ostřejší verzi, může přidat i trochu chilli. Někdo naopak dává přednost nasládlejší verzi, a tak přidá ještě lžičku kakaa. Omáčka má pak čokoládový podtón.
Postup
Tak ten je velmi jednoduchý. Uděláte jíšku, zalijete vodou, případně vývarem, rozmícháte povidla, dáte koření, povaříte a zakápnete rumem. Snazší omáčku už asi těžko vymyslíme.
Suroviny
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce mouky
- 200 g švestkových povidel
- sůl
- 2 lžíce cukru podle chuti méně nebo více
- skořice
- mletý hřebíček
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce rumu slivovice
Postup
- Základem je jíška. Takže na pánvi rozehřejeme máslo a na něm smažíme mouky, asi 3 minuty do zhnědnutí.
- Pak přidáme půl litru vody či vývaru, zašleháme tam povidla, přidáme koření, sůl, cukr a povaříme, asi 20 minut.
- Pak přidáme rum a citronovou šťávu.
Pokud máte rádi ostřejší omáčky k masům, zkuste ještě tuhle asijskou švestkovou omáčku.