Luxusní švestková omáčka

švestková omáčka

Tato jemná švestková omáčka je tak snadná na přípravu a doplní chutě mnoha pokrmů! Je to oblíbená omáčka, kterou si můžete připravit i doma!

Švestková omáčka se skvěle hodí k pečenému nebo grilovanému masu. Ať už je vepřové nebo kuřecí, švestková omáčka dodá masu nasládlou příchuť. Skvěle ladí ale také se zvěřinou, kachnou nebo uzeným jazykem, ale i grilovaným sýrem.

Kdo si potrpí na sladká jídla, pak doporučuji vyzkoušet makové šišky ze švestkovou omáčkou. Také výtečné.

Co potřebujete

Jak by název napovídal, základem budou švestky, respektive povidla z nich. Buď si udělejte domácí, anebo tedy vezměte kupovaná. Pak také máslo a mouku na jíšku, koření a rum nebo slivovice. Kdo má rád ostřejší verzi, může přidat i trochu chilli. Někdo naopak dává přednost nasládlejší verzi, a tak přidá ještě lžičku kakaa. Omáčka má pak čokoládový podtón.

Postup

Tak ten je velmi jednoduchý. Uděláte jíšku, zalijete vodou, případně vývarem, rozmícháte povidla, dáte koření, povaříte a zakápnete rumem. Snazší omáčku už asi těžko vymyslíme.

Vytisknout recept
Porkm hlavní jídlo
Typ kuchyně česká
Klíčové slovo švestková omáčka
Doba přípravy 10 minuty
Doba vaření 20 minuty
Celkový čas 30 minuty
Počet porcí 4 porce

Suroviny

Postup

  • Základem je jíška. Takže na pánvi rozehřejeme máslo a na něm smažíme mouky, asi 3 minuty do zhnědnutí.
  • Pak přidáme půl litru vody či vývaru, zašleháme tam povidla, přidáme koření, sůl, cukr a povaříme, asi 20 minut.
  • Pak přidáme rum a citronovou šťávu.

Pokud máte rádi ostřejší omáčky k masům, zkuste ještě tuhle asijskou švestkovou omáčku.