Šťavnaté vepřové ražniči v troubě

ražniči

K tomuhle receptu potřebujete jen pár surovin, přitom to ve výsledku vypadá luxusně, jako byste navštívili lepší restauraci. Spojení šťavnatého masa, pestrobarevné pečené zeleniny udělá na talíři své kouzlo. Vepřové ražniči je skvělou volbou i pro grilování s přáteli.

Na tomhle pokrmu je také sympatický fakt, že vše připravíte, dáte do trouby (nejlépe i s přílohou) a nemusíte tak špinit další nádobí. Navíc během pečení máte volno.

Aby bylo šťavnaté

Maso (například vepřovou plec nebo kýtu) nakrájíte na kostky a dáte marinovat do mísy. Já dělám jednoduchou marinádu z grilovacího koření, trochu hořčice, olej a česnek, sůl, pepř. Maso krásně zkřehne, nasaje chutě. Pokud máte čas, nechte naložené přes noc.

Co je ražniči?

Název je odvozený od srbského (chorvatského) slova ražanj – tedy rožeň. Jedná se o maso pečené na jehle, tyčce – tedy něco jak špíz. Kousky masa se prokládají cibulí, slaninou či klobásou a většinou i paprikou. Můžete opékat na ohni, grilu, pánvi nebo dát do trouby. Skvělé je vepřové ražniči i kuřecí.

Vytisknout recept
Porkm hlavní jídlo
Typ kuchyně balkánská
Klíčové slovo vepřové ražniči
Doba přípravy 15 minuty
Doba vaření 1 hour 19 minuty
Celkový čas 1 hour 35 minuty
Počet porcí 4 porce

Suroviny

  • 500 g vepřové plece nebo kýty
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 klobásy
  • 3 cibule
  • 2 papriky červené nebo 1 červená, 1 žlutá či zelená
  • Marináda
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce grilovacího koření
  • stroužek česneku drcený
  • sůl pepř na dochucení

Postup

  • Den předem maso nakrájejte na stejně velké kousky, cca 3 x 3 cm.
  • V míse smíchejte suroviny na marinádu, přidejte maso, promíchejte a dejte do lednice přes noc.
  • Druhý den ostatní suroviny nakrájejte na stejně velké kousky. Pak střídavě navlékejte na špízové jehly…maso, cibule, slanina, paprika, klobása, cibule, maso…atd. Jak je vám libo.
  • Pak jehly položte na plech vyložený pečicím papírem, ještě osolte a opepřete.
  • Pečte pomalu na 160 – 170 stupňů zakryté alobalem, asi 50 minut, pak alobal sundejte a dopečte ještě 30 minut. Prolévejte výpekem.
  • Pečte nejlépe spolu s bramborami, ať nemáte starosti s přílohou. Hodí se ale také bramborová kaše či hranolky a k tomu čerstvá zelenina.

Potřebujete inspiraci na další recepty z vepřového masa? Zkuste třeba vepřové nudličky se zeleninou.