Ochutnali jste na dovolené v Řecku či Turecku baklavu? A teď byste si jí dali i doma? Není problém. Tady je baklava recept krok za krokem. Kombinuje vrstvy medem nasáklého křehkého filo těsta a skořicí provoněnou ořechovou směs s pistáciemi, vlašskými a lískovými ořechy. Baklava je dokonalý dezert, který si můžete připravit dopředu, protože druhý den je ještě lepší!
Domácí baklavě nic nevyrovná. Struktura křupavého filo těsta. Křupavá náplň. A teplý medový sirup.
Baklava recept jako velký úkol
Připravit si doma medovou baklavu podle tohoto tradičního receptu se může zdát jako velký úkol. Věřte mi, je to jednodušší, než si myslíte. Podle tohoto blbuvzdorného receptu budete řeckou baklavu vyrábět jako profesionál!
A je to perfektní dezert, který si můžete připravit dopředu, takže nikdy nebudete muset spěchat!
Co je baklava?
Baklava je sladký dezert z vrstev filo těsta (podobné našemu listovému) plněného drcenými ořechy a slazeného medovým sirupem.
Z čeho se tradiční baklava skládá?
Tradiční turecká baklava, známá také jako fistikli baklava nebo pistáciová baklava, se obvykle vyrábí z filo těsta, jemně rozdrcených pistácií, másla a jednoduchého sirupu z cukru, vody a citronové šťávy.
Najdete mnoho variant tohoto dezertu od baklavy ze Středního východu, kde je jednoduchý sirup provoněn růžovou vodou, až po řeckou baklavu s vlašskými ořechy a bohatým posypem skořicí uvnitř.
Tento baklava recept se přiklání k řecké baklavě, i když s mým vlastním velmi ořechovým egyptským nádechem (vše je v ořechové směsi).
Můžete použít i jiné ořechy?
Nejčastěji se používají pistácie nebo vlašské ořechy. Nemusíte však použít jen jeden nebo druhý. Já rád používám kombinaci ořechů, a to ve velkém množství! Na této verzi řecké baklavy mám nejraději to, že používá směs tří různých ořechů – pistácií, vlašských ořechů a lískových ořechů – spolu se skořicí, špetkou mletého hřebíčku a posypem cukru.
Ořechy jsou nasekané, ale aby byly perfektně nakousnuté, nemelte je příliš najemno. Tento recept si však můžete zcela přizpůsobit a směs ořechů obměnit podle svých představ.
Pojďme se podívat, co všechno patří do receptu na baklavu od základu…
- Filo těsto – mražené nebo chlazené, u nás se někdy prodává jako filo – listové těsto
- Směs ořechů – pistácie, vlašské ořechy, lískové ořechy, cukr, mletá skořice, špetka mletého hřebíčku. Směs ořechů můžete obměňovat podle toho, co máte k dispozici. Můžete například použít jen vlašské ořechy nebo pistácie, ale ujistěte se, že máte dostatek jakéhokoli ořechu, který použijete. A pokud nejste příznivci skořice, můžete ji vynechat.
- Medový sirup – voda, cukr, med a citronová šťáva. Abych sirupu dodal více chuti, přidávám ještě dvě zcela nepovinné položky, pomerančový extrakt a celý hřebíček.
Důležité rady
Existuje několik věcí, které lidi při přípravě baklavy děsí. Jednou z nich je určitě to, jak pracovat s papírově tenkým filo těstem.
Těsto řádně rozmrazte. Přílišná vlhkost způsobí, že se filo bude lepit a bude se s ním špatně manipulovat. Nevyjímejte filo (fillo) z obalu, ale dejte ho do lednice na 12-14 hodin, dokud nebude připraveno k použití.
Během práce položte pláty filo těsta mezi dvě čisté utěrky. Pokud nejste schopni pracovat rychle, než začnete baklavu sestavovat, vložte rozmražené pláty mezi dvě čisté kuchyňské utěrky. Díky tomu zůstanou pláty fylo vláčné, takže se nebudou příliš trhat ani lámat.
Dopředu si připravte medový sirup. Je důležité, aby byl medový sirup chladný, když se dostane na čerstvě upečenou horkou baklavu. Tak horké vrstvy baklavy absorbují co nejvíce sirupu a vy budete mít dokonale medovou baklavu. Na přípravu sirupu máte dostatek času, zatímco se baklava peče, ale nezapomeňte ho sundat z tepla a postavit na chladné místo.
Ořechy dobře nasekejte, ale nemelte je příliš najemno na pastu nebo prášek. Samozřejmě nechcete, aby ořechy vnořené do baklavy byly příliš velké a ztěžovaly kousání krásného pečiva. Dbejte však na to, abyste ořechy nenamleli příliš najemno, takže by vám z nich nakonec zbyl jen prach na náplň. Chcete, abyste ořechy stále cítili a mohli si vychutnat jejich strukturu.
Sestavenou baklavu před pečením nakrájejte na kousky. Je tak důležité, abyste těsto před pečením ostrým nožem nakrájeli na kousky (Obvykle se vám podaří získat asi 24 až 36 kousků v závislosti na jejich velikosti). Proč ji krájet před pečením? Protože jakmile je filo těsto upečené, je velmi křupavé, a pokud se ho pak pokusíte rozříznout, rozpadne se na kaši.
Baklavu si připravte večer předem! Hurá na dokonalý dezert, který si můžete připravit dopředu! Baklava je ještě lepší druhý den, kdy má šanci zcela nasáknout medovým sirupem. Přikrytou ji můžete skladovat při pokojové teplotě po dobu jedné noci. Než ji přikryjete, ujistěte se, že je zcela vychladlá (je to tak důležité).
Jak baklavu skladovat?
Dobrá zpráva je, že baklava je jedním z mála dezertů, které můžete připravit několik dní dopředu. Dobře vydrží až 2 týdny uložená ve vzduchotěsné skleněné nádobě při pokojové teplotě nebo v lednici.
Pokud chcete, můžete již upečenou baklavu zmrazit až na 4 měsíce. Je dobré ji skladovat v malých dávkách, abyste nemuseli rozmrazovat celý plech, když potřebujete pochoutku. Rozmrazujte v lednici přes noc nebo při pokojové teplotě po dobu několika hodin.
Suroviny
- Na baklavu a ořechovou náplň
- 180 g loupaných pistácií nahrubo nasekaných
- 180 g vlašských ořechů nahrubo nasekaných
- 180 g lískových ořechů nahrubo nasekaných
- ¼ hrnku cukru
- 1 až 2 lžíce mleté skořice pokud si nejste jisti, začněte s menším množstvím
- velká špetka mletého hřebíčku
- 450 g balení filo těsta rozmražené
- 1 ½ až 2 tyčinky nesoleného másla až 16 lžic, rozpuštěné
- Na medový sirup
- ¾ hrnku cukru
- 1 hrnek studené vody
- 1 hrnek medu
- 1 lžíce pomerančového extraktu volitelně
- 5 celých hřebíčků
- 1 citron šťáva
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Připravte medový sirup: Vložte cukr a vodu do hrnce a za občasného míchání zahřívejte na plotně, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte med, případně pomerančový extrakt a celý hřebíček; promíchejte. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte asi 25 minut vařit. Sirup stáhněte z ohně a nechte vychladnout na vlažnou teplotu. Přidejte citronovou šťávu. Vyjměte celé hřebíčky.
- Připravte směs ořechů: V míse kuchyňského robotu s nožem přidejte pistácie, vlašské a lískové ořechy. Několikrát pulzujte, abyste je nasekali. Přeneste do velké mísy a přidejte cukr, skořici a mletý hřebíček. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Připravte si těsto filo: Rozbalte rozmražené filo těsto a vložte pláty mezi dvě čisté kuchyňské utěrky. Díky tomu se filo při práci nepoláme.
- Sestavte baklavu: Připravte si plech. Vnitřek formy potřete trochou rozpuštěného másla. Baklavu sestavíte tak, že vezmete jeden plát fila a vložíte ho do formy (pro tuto velikost formy obvykle přeložím plát fila na polovinu a perfektně se do ní vejde. Můžete také trochu zastřihnout pomocí kuchyňských nůžek). Potřete horní část těsta rozpuštěným máslem.
- Tento postup opakujte ještě několikrát, dokud nespotřebujete asi ⅓ filo těsta, přičemž každou vrstvu potřete rozpuštěným máslem.
- Nyní na horní vrstvu těsta rovnoměrně rozdělte asi ½ ořechové směsi.
- Pokračujte ve skládání baklavy po jednom plátu filo těsta s použitím dalších ⅓ filo těsta. Každou vrstvu opět potřete trochou rozpuštěného másla.
- Na horní vrstvu fila rovnoměrně rozdělte zbývající ½ ořechové směsi.
- Stejným postupem dokončete zbývající ⅓ filo těsta, přičemž pokládejte jeden přeložený plát po druhém a každou vrstvu potřete rozpuštěným máslem. Úplně vrchní plát filo potřete máslem.
- Baklavové těsto nakrájejte na kousky: Z těsta nakrájejte ostrým nožem 24 kosočtvercových kousků (můžete získat až 36 menších kousků).
- Upečte: Upečte baklavu v troubě: Pečicí misku položte na prostřední rošt vyhřáté trouby. Pečte 35 až 45 minut nebo dokud povrch baklavy nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. (DŮLEŽITÉ… Protože se trouby liší, nezapomeňte baklavu v polovině pečení zkontrolovat).
- Horkou baklavu přelijte sirupem: Jakmile baklavu vyndáte z trouby, přelijte ji vychladlým sirupem.
- Nechte zcela vychladnout: Před podáváním nechte baklavu několik hodin nebo alespoň 1 hodinu odležet. Pokud chcete, podávejte s ozdobou z nasekaných pistácií.