Nenechte se zmást jednoduchostí tohoto chutného receptu na smažené rybí filé. Je dokonale propečené a s krásnou zlatavou kůrčičkou. Pro náš recept na smaženou rybu se výborně hodí treska, ale jídlo připravíte i z tilapie, sumce, okouna, pstruha. Tento pokrm je hotový za 30 minut a je ideální volbou pro nenáročnou večeři během všedního dne nebo jako víkendový oběd se salátem a několika omáčkami, jako je klasická tatarka, louisianská rémoulade nebo chipotle majonéza.
Triky z oboru
Trik na dokonalé smažení ryb spočívá v oleji a teplotě použité k jejich přípravě a v povrchové úpravě ryby. Používejte olej jako řepkový, kukuřičný, světlicový, arašídový, avokádový nebo olej z hroznových semínek. Vyhněte se olivovému oleji a máslu, protože se při vysokých teplotách potřebných ke smažení připalují. Nevynechávejte obalení v mouce, protože poskytuje lahodnou křupavou strukturu, chrání rybu před nasáknutím příliš velkým množstvím oleje a také udržuje filet vcelku. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte pánev se silným dnem, protože rovnoměrně rozvádí teplo.
Pokud smažíte ve více dávkách, přidejte podle potřeby více oleje a před přidáním dalších filetů. Před začátkem smažení rybí filety lehce osušte papírovou utěrkou.
Mohu připravit bezlepkové rybí filé?
Křupavé smažené rybí filé je možné připravit i pro lidi s přísnou bezlepkovou dietou. Zde je návod, jak na to: Vyměňte hladkou mouku za jemně mletou kukuřičnou mouku, rýžovou nebo použijte bezlepkovou směs, která se obvykle vyrábí na bázi bramborového škrobu, rýžové mouky nebo mouky garbanzo, nebo použijte k obalení ryb mandlovou moučku, ale mějte na paměti alergie na ořechy. Stejně tak se prodává i bezlepková strouhaka.
Tipy pro nejkřupavější smaženou rybu
Osušte – rybí filety vždy osušte papírovými utěrkami, aby se mouka dobře přichytila a aby nebyly rozmočené.
Nepřikrývejte – jakmile je ryba na pánvi, nikdy ji nepřikrývejte; skončíte s tím, že se ryba zapaří, a obal může opadat, takže zůstane mastný rybí filet.
Stále stejná teplota oleje – udržujte stálou teplotu oleje. Teploměr je skvělá pomůcka, kterou můžete mít po ruce, zejména pokud máte rádi smažená jídla.
Ruce pryč – s rybou na pánvi nehýbejte, ale nechte ji, aby se usmažila a uvolnila se z pánve přirozenou cestou.
Suroviny
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 lžičky jemné soli nebo podle chuti
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře nebo podle chuti
- 1/4 lžičky papriky
- 2 vejce
- 1 šálek strouhanky
- 500 g rybích filetů například z tresky
- rostlinný olej na smažení
- citronové klínky tatarská omáčka nebo rémoulade, volitelně
Postup
- V mělké míse nebo hlubokém talíři smíchejte mouku, sůl, pepř a papriku. Dobře promíchejte.
- V další míse rozšlehejte vejce a na další nasypte strouhanku.
- Namočte 1 nebo 2 rybí filety do moučné směsi. Ujistěte se, že jsou zcela obalené ze všech stran. Přebytečnou mouku jemně oklepejte. Namočte do vajíčka a strouhanky. Postup opakujte se zbývajícími filety.
- Do velké pánve nalijte asi 1 cm oleje a zahřívejte ji na středně vysoké teplotě, dokud se olej nezačne třpytit.
- Smažte filety po částech, dokud nezískají zlatohnědou barvu a nejsou křupavé, asi 6 minut. Otočte je kleštěmi a pokračujte ve smažení, dokud nebudou zlatohnědé, křupavé a propečené, asi dalších 6 minut. Přendejte na chladicí mřížku, abyste je nechali okapat.
- Podávejte horké s citronovými klínky, tatarskou omáčkou nebo domácí omáčkou rémoulade. Jako příloha se hodí brambory, bramborový salát či kaše nebo hranolky.
Máte rádi ryby? Pak zkuste rybu z trouby!