Jednoduchá, ale výtečná klasika – smažené rybí filé

smažené rybí filé

Nenechte se zmást jednoduchostí tohoto chutného receptu na smažené rybí filé. Je dokonale propečené a s krásnou zlatavou kůrčičkou. Pro náš recept na smaženou rybu se výborně hodí treska, ale jídlo připravíte i z tilapie, sumce, okouna, pstruha. Tento pokrm je hotový za 30 minut a je ideální volbou pro nenáročnou večeři během všedního dne nebo jako víkendový oběd se salátem a několika omáčkami, jako je klasická tatarka, louisianská rémoulade nebo chipotle majonéza.

Triky z oboru

Trik na dokonalé smažení ryb spočívá v oleji a teplotě použité k jejich přípravě a v povrchové úpravě ryby. Používejte olej jako řepkový, kukuřičný, světlicový, arašídový, avokádový nebo olej z hroznových semínek. Vyhněte se olivovému oleji a máslu, protože se při vysokých teplotách potřebných ke smažení připalují. Nevynechávejte obalení v mouce, protože poskytuje lahodnou křupavou strukturu, chrání rybu před nasáknutím příliš velkým množstvím oleje a také udržuje filet vcelku. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte pánev se silným dnem, protože rovnoměrně rozvádí teplo.

Pokud smažíte ve více dávkách, přidejte podle potřeby více oleje a před přidáním dalších filetů. Před začátkem smažení rybí filety lehce osušte papírovou utěrkou.

Mohu připravit bezlepkové rybí filé?

Křupavé smažené rybí filé je možné připravit i pro lidi s přísnou bezlepkovou dietou. Zde je návod, jak na to: Vyměňte hladkou mouku za jemně mletou kukuřičnou mouku, rýžovou nebo použijte bezlepkovou směs, která se obvykle vyrábí na bázi bramborového škrobu, rýžové mouky nebo mouky garbanzo, nebo použijte k obalení ryb mandlovou moučku, ale mějte na paměti alergie na ořechy. Stejně tak se prodává i bezlepková strouhaka.

Tipy pro nejkřupavější smaženou rybu

Osušte – rybí filety vždy osušte papírovými utěrkami, aby se mouka dobře přichytila a aby nebyly rozmočené.

Nepřikrývejte – jakmile je ryba na pánvi, nikdy ji nepřikrývejte; skončíte s tím, že se ryba zapaří, a obal může opadat, takže zůstane mastný rybí filet.

Stále stejná teplota oleje – udržujte stálou teplotu oleje. Teploměr je skvělá pomůcka, kterou můžete mít po ruce, zejména pokud máte rádi smažená jídla.

Ruce pryč – s rybou na pánvi nehýbejte, ale nechte ji, aby se usmažila a uvolnila se z pánve přirozenou cestou.

Vytisknout recept
Porkm hlavní jídlo
Typ kuchyně British, česká
Klíčové slovo smažené rybí filé
Doba přípravy 15 minuty
Doba vaření 15 minuty
Celkový čas 30 minuty
Počet porcí 4 porce

Suroviny

Postup

  • V mělké míse nebo hlubokém talíři smíchejte mouku, sůl, pepř a papriku. Dobře promíchejte.
  • V další míse rozšlehejte vejce a na další nasypte strouhanku.
  • Namočte 1 nebo 2 rybí filety do moučné směsi. Ujistěte se, že jsou zcela obalené ze všech stran. Přebytečnou mouku jemně oklepejte. Namočte do vajíčka a strouhanky. Postup opakujte se zbývajícími filety.
  • Do velké pánve nalijte asi 1 cm oleje a zahřívejte ji na středně vysoké teplotě, dokud se olej nezačne třpytit.
  • Smažte filety po částech, dokud nezískají zlatohnědou barvu a nejsou křupavé, asi 6 minut. Otočte je kleštěmi a pokračujte ve smažení, dokud nebudou zlatohnědé, křupavé a propečené, asi dalších 6 minut. Přendejte na chladicí mřížku, abyste je nechali okapat.
  • Podávejte horké s citronovými klínky, tatarskou omáčkou nebo domácí omáčkou rémoulade. Jako příloha se hodí brambory, bramborový salát či kaše nebo hranolky.

Máte rádi ryby? Pak zkuste rybu z trouby!