Pokud se snažíte stravovat zdravěji, pak ryby určitě na vašem jídelníčku nechybí. Losos, treska, kapr…to už asi ochutnal každý. Ale zkusili jste rybu s jménem tolstolobik? Sladkovodní ryba s velmi jemnou a skvělou chutí vás určitě příjemně překvapí.
Možná jméno ryby zní trochu exoticky, ale je to ryba našich vod. I když původně pochází z Asie, do českých vod byla vysazena před desítkami let. Sladkovodní ryba tolstolobik je podobná kaprovi, může dorůstat až délky přes jeden metr, má stříbřitou barvu. Její bíle maso je ale jemnější s příjemnou chutí.
Rybu ale nenajdete jen tak v běžných supermarketech. Zajet si pro ni musíte do rybářství nebo mívají i v Makru.
Jak upravit?
Tahle ryba nepotřebuje nijak složitou úpravu. Můžete osmažit na másle s citronem nebo upéct v troubě na česneku. Skvěle se také hodí v létě na gril. Je to rychlé a zdravé. Hodí se k tomu například dušená zelenina, čerstvý salát nebo vařené brambory.
K rybám se hodí také bylinky jako například tymián, oregano, kmín, pažitka, majoránka. Vyzkoušet ale můžete třeba ostřejší kari.
Zkuste tenhle rychlý a jednoduchý recept třeba na zdravou večeři.
Suroviny
- 500 g filet z tolstolobika
- 3 stroužky česneku
- 1 citron
- čerstvá petrželka
- 50 g másla
- sůl
- pepř
- špetka drceného kmínu a oregana (nebo směs na ryby)
Příprava
Maso omyjeme, osolíme, opepříme a posypeme kořením. Zakápneme citronem. Zbytek omytého citronu nakrájejte na kolečka. Citron i s rybou vložte do vymazaného pekáčku. Na rybu dejte ještě drcený česnek a plátky másla.
Pečte v troubě při 200 stupních po dobu půl hodiny. Na závěr posypte čerstvou petrželkou.
Servírujte se salátem a vařenými brambory.