Oregano

Oregano je známá bylinka, která se využívá třeba na pizzu a do omáček na těstoviny. Je jednou z nejpoužívanějších bylinek na světě, vyskytuje se ve středomořské a mexické kuchyni a je dokonce jednou ze složek chilli prášku. Velmi rozšířená je sušená forma, ale v některých pokrmech se používá i čerstvé.

Co je oregano?

Oregano, (Origanum vulgare), nazývané též origanum nebo divoká majoránka, aromatická vytrvalá bylina z čeledi mátovitých (Lamiaceae). Rostlina má drobné lístky, které dodávají ostré aroma a výraznou chuť různým slaným pokrmům. Když rostlina kvete, má růžové nebo fialové květy, které jsou rovněž jedlé.

Odrůdy

Oregano obecné je botanicky známé jako Origanum vulgare, což řecky znamená „radost hor“. Lze ji nalézt divoce rostoucí na svazích hor v Řecku a dalších středomořských zemích, kde je oblíbenou bylinou. V Americe byla poměrně málo používaná, dokud návrat vojáků z druhé světové války nezvýšil popularitu pizzy. Ve skutečnosti se prodej oregana v USA v letech 1948 až 1956 díky pizza mánii zvýšil o 5 200 %.

Mexické oregano (Lippia graveolens) je považováno za odrůdu s nejsilnější chutí. Ve skutečnosti pochází z jiné botanické čeledi a je známé také jako mexická majoránka nebo mexická divoká šalvěj. Pokud váš recept vyžaduje konkrétně mexické oregano, snažte se ho nenahrazovat jinou odrůdou. Pokud si připravujete vlastní chilli prášek, použijte mexické oregano pro jeho výraznou, peprnou chuť.

Oregano vs. majoránka

Snadno se zaměňuje se svou blízkou příbuznou majoránkou. Ve Středomoří je oregano známé také jako divoká majoránka, ale to neznamená, že se jedná o majoránku. Botanický název majoránky je Origanum majorana, jedná se tedy o stejný rod, ale jde o jiný druh. Majoránka má jemnější chuť, je sladší než oregano, které je lehce dřevité s teplou a aromatickou chutí. A vůně majoránky není tak ostrá jako u oregana.

Aby toho nebylo málo, jsou si velmi podobné. Majoránka má listy mírně chlupaté a spíše šedozelené, zatímco oregano má listy olivově zelené, ale celkově vypadají podobně.

Čerstvé vs. sušené

Čerstvé má největší chuť a vůni. Oddělte listy od stonku a stonek vyhoďte. V čerstvé formě se běžně používá do bouquet garni pro přípravu vývarů a polévek. Pro toto použití neodstraňujte listy ze stonků a místo toho je svažte s ostatními bylinkami. Je snadné vypěstovat si vlastní oregano jako součást bylinkové zahrádky, abyste ho měli snadno k dispozici.

Sušené je běžnější formou a někteří lidé mu dávají přednost, protože je jemnější.

Vaření

Na rozdíl od některých jiných bylinek lze sušené přidávat do omáček a dušených pokrmů již na začátku vaření, protože jeho aroma vydrží i při vaření. Před přidáním do receptu sušenou bylinku rozdrťte, aby se uvolnilo více chuti. Pokud jste si ho vyrobili sami, použijte pouze sušené listy, nikoli stonky, pokud se nechystáte stonky z hotového pokrmu odstranit (jako při pečení ryby plněné snítkami oregana a dalšími bylinkami).

Čerstvé bude mít agresivnější chuť, proto je nutné dávat pozor na to, kolik ho přidáváte. Příliš mnoho ho může způsobit, že pokrm zhořkne a nebude vyvážený.

Účinky na zdraví

Oregano dodává pokrmům nejen pikantní chuť. Ale má i protizánětlivé, antioxidační a antimikrobiální vlastnosti a tím může mít také příznivé účinky na zdraví. Možné lékařské využití sahá od cukrovky až po křeče. Může také pomáhat snižovat riziko vzniku rakoviny.