Pečená vepřová panenka s medovo-česnekovou omáčkou

vepřová panenka

Ochucená vepřová panenka, opečená dozlatova a poté pečená v troubě v neuvěřitelné medovo-česnekové omáčce, dokud není na povrchu lepkavá a uvnitř šťavnatá! Rychlý a snadný recept na vepřovou panenku s minimální námahou.

Recept na vepřovou panenku

Vepřová panenka je jako kuřecí prsa – je to libový, křehký kus masa, a když se správně upeče, je šťavnatá a šťavnatá. Snadno se také přepeče a přepečená panenka rovná se suchá a mdlá.

Proto je tento recept na vepřovou panenku tak krásný. Když je vepřové maso dokonale propečené, je to neuvěřitelné. Ale když to trochu přeženete, nikdo si toho díky lahodné medovo-česnekové omáčce nevšimne!

Co potřebujete

Velmi málo ingrediencí! Tohle je další z receptů s vysokým ziskem za nízkou námahu – minimum ingrediencí, méně než 10 minut aktivního úsilí pro neuvěřitelnou chuť!

Jak připravit vepřovou panenku

Nejlepší způsob přípravy vepřové panenky je začít ji připravovat na sporáku a dokončit ji v troubě. Vepřovou panenku nejprve osmahněte, aby získala pěknou kůrčičku (nezapomeňte, že barva = chuť), a pak ji dopečte v troubě.

Omáčka

Medová česneková omáčka použitá v tomto se v různých podobách dá využít také s lososem, kuřecími prsíčky a jako omáčka na nejkřupavější pečená kuřecí křidélka.

Je to prostě jedna z těch úžasných omáček, které se hodí prakticky ke každému masu. Stačí jen pár ingrediencí, které se po povaření na plotně zcela promění v pikantně sladkou omáčku.

Co podávat k vepřové panence

Hodí se například jarní bramborový salát, ke kterému přidáte dušené zelené fazolky. Dva v jednom – sacharidová + zeleninová příloha, která vydrží několik dní, jsem jejich velkým fanouškem! Tady je pár dalších – zapečená zelenina s rýží, kuskusový salát se sušenými rajčaty a fetou, čerstvý zahradní salát. Kombinovat můžete s bramborovou nebo květákovou kaší.

Suroviny

  • 2 vepřové panenky, každá o hmotnosti 500 g
  • 1 1/2 lžíce olivového oleje (nebo másla)
  • 3 stroužky česneku, velmi jemně nasekané

Na potření

  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky černého pepře

Omáčka

  • 3 polévkové lžíce jablečného octa
  • 1 1/2 lžíce sójové omáčky, lehké nebo univerzální
  • 1/2 šálku medu (nebo javorového sirupu)

Příprava

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Smíchejte ingredience na omáčku. Smíchejte přísady na potírání a posypte jimi vepřové maso.

Na velké pánvi rozehřejte na vysokém stupni olej. Přidejte vepřové maso a opečte je po celém povrchu dozlatova.

Když je vepřové téměř opečené, odsuňte ho stranou, přidejte česnek a opečte ho dozlatova.

Pečte a pečte

Přilijte omáčku. Vepřové maso v ní jednou otočte a ihned přendejte do trouby i s pánví.

Pečte 15 až 18 minut nebo dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 68 stupňů.

Vepřové maso vyjměte na talíř, volně přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočívat.

Pánev s omáčkou znovu postavíme na sporák na středně vysoký plamen a prudce vaříme 3 minuty, dokud se tekutina nezredukuje na řídký sirup.

Sundejte z plotny, vložte do ní vepřové maso a otočte, aby se obalilo v omáčce.

Vepřové maso nakrájejte na silné plátky a podávejte s omáčkou!

Poznámky k receptu

1. Příprava vepřové panenky – pokud na ní vidíte tenkou průhlednou kůži (říká se jí stříbrná kůže), je nejlepší ji před vařením oříznout (ale není velký problém, pokud to neuděláte). Někteří řezníci to dělají, někteří ne. Ořezávání přebytečného tuku není povinné.

2. Náhrady

Vhodný je jablečný ocet – bílý vinný ocet, rýžový ocet nebo ocet ze šampaňského. NEBO 2 lžíce normálního bílého octa.

Sójová omáčka – použijte light nebo univerzální. Nepoužívejte tmavou nebo sladkou sójovou omáčku.

3. Pánev odolná vůči troubě – pokud ji nemáte, stačí vepřové maso přenést na plech a upéct. Po upečení přelijte veškerou šťávu na plechu do pánve, abyste připravili omáčku.

4. Vnitřní teplota upečeného vepřového masa (pomocí teploměru na maso zapíchnutého do středu nejsilnější části).