Jak už název napovídá, tady nejde o obyčejný salát – hodit do mísy a zamíchat. Vrstvený salát skládáte pěkně jednu vrstvu na druhou. Je to nejen lahodné pro oko, ale také pro žaludek. Nejlépe vám vynikne ve skleněné míse.
Já obvykle dělám vrstvený salát se slaninou, hlávkovým salátem, červenou cibulí, hráškem, sýrem Cheddar a květákem, ale druh cibule, sýra atd. můžete měnit. Je to skvělá zdravá večeře třeba s bylinkovou bagetou nebo využít můžete jako přílohu k masu.
Pokud si rádi připravujete obědy do práce, pak vrstvený salát je skvělá věc, kterou můžete napěchovat i do malých uzavíratelných nádob.
Co budete potřebovat?
Na salát: půl kila slaniny, ledový salát, červená cibule, balíček mraženého hrášku, strouhaný sýr Cheddar a šálek nakrájeného květáku.
Na zálivku: majonéza, strouhaný parmazán a bílý cukr.
Jak připravit sedmivrstvý salát
Úplný recept krok za krokem najdete níže – ale zde je stručný přehled toho, co můžete očekávat.
1. Opečte slaninu.
2. Sestavte salát.
3. Připravte dresink a salát jím pokapejte.
Lze připravit vrstvený salát předem?
Ano, sedmivrstvý salát je skvělým receptem na přípravu předem, protože se podává chlazený. Protože však některé přísady (zejména ledový salát) rychle ztrácejí svou křupavost, budete ho chtít podávat do jednoho až dvou dnů.
Suroviny
- 450 g slaniny
- 1 velká hlávka ledového salátu – opláchnutá, osušená a nakrájená
- 1 červená cibule, nakrájená
- 250 g mraženého zeleného hrášku, rozmražený
- 250 g strouhaného sýra čedar
- šálek nasekaného květáku
- 1 ¼ šálku majonézy
- ⅔ šálku strouhaného parmezánu
- 2 lžíce bílého cukru
Příprava
Plátky slaniny vložte na velkou pánev a na středním plameni je za občasného otáčení opékejte, dokud rovnoměrně nezhnědnou, asi 10 minut. Plátky slaniny osušte na papírových utěrkách; nakrájejte je a dejte stranou.
Do velké skleněné misky nebo mísy dejte nakrájený salát; navrch dejte vrstvu nakrájené červené cibule, hrášku, strouhaného sýra a květáku.
Dresink: V misce vyšlehejte majonézu, parmazán a cukr dohladka. Salát pokapejte zálivkou.
Navrch posypte slaninou. Pokud máte po ruce – můžete ještě navrch posypat něčím zeleným, trochou jarní cibulky nebo pažitky.
Tip: Místo hrášku použijte třeba kukuřici.