Pro obyvatele zemí bývalého Sovětského svazu je tohle jídlo klasika. Ale není neznámé ani nám Čechům, protože za minulého režimu se vyskytovalo v nabídkách československých restaurací.
Azu je jídlo z tatarské kuchyně (Tataři jsou turkicky mluvící lidé na území Ruska). Je to kombinace hovězího masa, smažených brambor a nakrájených okurek. Může to znít, no, trochu zvláštně. Je to sice neobvyklé, ale také jednoduché a chutné.
Tradičně se azu po tatarsku připravuje z hovězího masa. Časem se ale objevilo vícero variant, a tak najdete i recepty s masem vepřovým. Do receptu se pak tradičně dávají také předsmažené brambory, a to přímo do omáčky. Kdo tuto variantu nechce, můžete brambory upéct v troubě. Opět pak najdete „počeštělé“ verze, kde přílohou bude spíše rýže. Azu tak můžete variovat a připravit tak, jak vám to bude nejlépe chutnat.
Dlouhé dušení
Protože se pokrm připravuje z hovězího masa, musíte se připravit na pomalé a dlouhé dušení. Nebo využijte Papinův hrnec, pokud máte, pro zkrácení přípravy. Na plotně v normální pánvi se jinak maso bude dusit dvě hodiny. Takže s přípravou začněte už ránoJ.
Suroviny
- 400 g hovězího masa (použil jsem libový hřbet)
- 2 lžíce oleje
- 2 středně velké cibule, nakrájené na kousky
- 2 PL rajčatového protlaku
- 1-2 PL adžiky, nepovinně
- trochu nasekaného česneku
- voda
- 1-2 nakládané okurky
- 400 g brambor, nakrájených a osmažených zvlášť
- sůl a černý pepř
Příprava
Hovězí maso nakrájejte nejprve na 1 cm plátky (napříč) a poté na silné „prsty“ (cca 1×4 cm). V těžké pánvi rozehřejte olej a maso na něm opečte.
Přidejte cibuli a několik minut smažte.
Přidejte rajčatový protlak a pikantní gruzínskou pastu adžika. (Tato pasta není tradiční, ale dodává omáčce krásnou hloubku. Já ji kupuji na místním trhu. Adžiku můžete nahradit balkánskou paprikovou pochoutkou ajvar. Ajvar je běžně dostupný například ve Velké Británii) .
Přidejte tolik vroucí vody, aby sotva zakryla maso. Přiveďte k varu, snižte teplotu, přikryjte a vařte 2 hodiny nebo dokud není maso téměř měkké.
Mezitím osmažte nakrájené brambory dozlatova (můžete použít syrové nebo vařené brambory, důležité je osmažit je před přidáním do omáčky).
Do hrnce přidejte osmažené brambory, nakrájené okurky a nasekaný česnek, jemně promíchejte a vařte dalších 5-10 minut.
Dobrou chuť!